MENU

Slovensko si ako nové bojové vozidlá

vybralo CV90 od BAE Systems


Slovensko si vybralo CV90MkIV ako svoje nové bojové vozidlo pechoty.

Spoločnú ponuku švédskej vlády a BAE Systems predložili začiatkom tohto roka Švédska správa vojenského materiálu (FMV) a BAE Systems Hägglunds, výrobca vozidla. Na základe štúdie uskutočniteľnosti od Ministerstva obrany SR z minulého mesiaca sa CV90 umiestnilo na prvej aj druhej pozícii (v dvoch rôznych variantoch veže) v rámci všetkých požiadaviek programu na obstaranie pásových bojových obrnených vozidiel (PBOV). Teraz sa začnú rokovania, ktorých cieľom je finalizácii zmluvy o výrobe do konca roka.

S CV90MkIV získa slovenská armáda najpokročilejšie dostupné vozidlo CV90. Spolu so slovenským priemyslom je BAE Systems pripravená dodať objednané vozidlá včas a v rámci rozpočtu. Požiadavky Slovenska vyžadujú viacero variantov CV90MkIV vrátane niekoľkých vežových verzií a inžinerskych aj vyprosťovacích vozidiel. Program zahŕňa aj výcvik a vzdelávanie, taktiku a budúci vývoj vozidiel. Rozhodnutie vlády SR privádza Slovensko do Klubu používateľov CV90, ktorý v súčasnosti tvorí sedem krajín vrátane štyroch členov Severoatlantickej aliancie (NATO).

„Švédsky tím FMV a BAE Systems potvrdzuje podporu švédskej vlády Slovensku a ďalej posilňuje naše medzivládne vzťahy,“ povedal Tommy Gustafsson-Rask, výkonný riaditeľ BAE Systems Hägglunds v Örnsköldsviku vo Švédsku. „Náš prístup je založený na strategickej spolupráci s lokálnymi slovenskými dodávateľmi, čo im umožňuje zohrávať dôležitú úlohu počas výroby a životného cyklu CV90 a všetkých jeho variantov.“

Spoločnosť BAE Systems Hägglunds už dodala európskym zákazníkom a zákazníkom NATO viacero exportných programov CV90 a má za sebou úspešnú priemyselnú spoluprácu, ktorá presahuje rámec mechanickej montáže vozidiel. Vo všetkých bodoch zmluvy BAE Systems počas výroby zabezpečí významnú úroveň spolupráce, aby podporila obranný priemysel, pracovné miesta a ekonomický rast. BAE Systems sa tiež zaviazala prekročiť nariadenú požiadavku ohľadom zapojenia slovenského priemyslu a úzko s ním spolupracovaťa, aby dodala najschopnejšie PBOV na súčasnom trhu.

CV90 je k dispozícii v 15 variantoch a je navrhnutý tak, aby poskytoval optimálnu mobilitu s najvyššou úrovňou ochrany v akomkoľvek teréne alebo taktickom prostredí. CV90MkIV kombinuje vylepšenú rýchlosť a ovládateľnosť na bojisku s vylepšenou elektronickou architektúrou na podporu budúcich možností, keďže komplexné bojisko sa stále vyvíja. Dnes je v Dánsku, Estónsku, Fínsku, Nórsku, Švédsku, Švajčiarsku a Holandsku v prevádzke takmer 1 300 CV90.

Text a foto: BAE Systems

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.