MENU

Deň Ozbrojených síl SR v obci Čeľadice

Dňa 22. júna 2022 sa uskutočnilo podujatie na základnej škole v obci Čeľadice. Organizátormi akcie boli riaditeľka miestnej základnej školy s materskou školou, pani PaedDr. Jozefína Pindešová a plk. v. v. Miroslav Minár, známy vojenský žurnalista, ktorý zároveň celé podujatie moderoval.

Cieľom podujatia bolo priblížiť žiakom základnej školy a malým škôlkarom nielen život príslušníkov Ozbrojených síl SR, ale zároveň obohatiť ich vedomosti z vojenskej minulosti Slovenska a Slovákov. Formou kvízu si rozšírili vedomosti aj o významných vojenských osobnostiach Slovenska akými boli veliteľ skupiny Anthropoid, genmjr. in memoriam Jozef Gabčík či stíhací letec genmjr. in memoriam Otto Smik, legendárny čs. príslušník britského Kráľovského letectva.

Príslušníci Čestnej stráže Ozbrojených síl SR v rámci zaujímavého programu predviedli vo vonkajších priestoroch základnej školy slávnostný pochod a mnoho atraktívnych cvikov so zbraňou. Ich druhou ukážkou bolo zaistenie ozbrojeného páchateľa s použitím sebaobrany a celej rady bojových prvkov, ktoré deti s nefalšovaným záujmom sledovali. Jedným z účastníkov akcie bol aj Vojenský historický ústav, ktorý zastupovali naši vojenskí múzejníci z pracoviska v Piešťanoch.

Úlohou našich vojenských múzejníkov bolo priblížiť deťom vojenskú výzbroj, výstroj a techniku, ktorú používali armády na území Slovenska od vzniku Československej republiky až po súčasnosť. Medzi iným im ukázali aj historickú spojovaciu techniku výsadkových a prieskumných jednotiek. Deti sa oboznámili aj s „mínohľadačkou“, ktorá patrila medzi technické prostriedky ženijného vojska. Malí záujemcovia o vojenskú minulosť Slovenska dostali možnosť „poťažkať“ si zbierkové predmety – delaborované ručné palné zbrane. No atrakciou prezentácie sa stalo pozorovanie priestoru pomocou periskopu pre prieskumníkov.

Žiaci dostávali počas návštevy nášho prezentačného stánku rôzne otázky z vojenských dejín Slovenska a za správne odpovede boli odmenení prezentačnými materiálmi z dielne Ministerstva obrany SR a Vojenského historického ústavu

Múzejníci pri práci s miestnymi deťmi zúročili znalosti, ktoré získali prostredníctvom mnohopočetných návštev ich vrstovníkov v stálych expozíciách piešťanského Vojenského historického múzea. Na podujatí bol priblížený aj život príslušníkov Ozbrojených síl SR pôsobiacich na zahraničných misiách. Prispela k tomu aj prezentácia knihy pod názvom Plukovník OSN, ktorú deťom predstavil jej autor pplk. v. v. Dr. Bernard Roštecký, pričom niekoľko výtlačkov knihy daroval miestnej škole.

Pri príležitosti tohto podujatia venoval minister obrany Jaroslav Naď škole rozsiahlu publikáciu Vojenské dejiny Slovenska a Slovákov, ktorú spracoval kolektív autorov Vojenského historického ústavu. Program obohatili aj príslušníci Klubu vojenských výsadkárov Banská Bystrica s praktickou ukážkou padáka, a podelením sa s mnohými príbehmi zo života výsadkárov. Po moderátorovom ukončení podujatia nasledovalo poďakovanie riaditeľky základnej školy i starostu obce za zaujímavý program, ktorý zvýšil historické povedomie nielen žiakov a ich rodičov, ale aj zamestnancov školy.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: VHÚ-VHM Piešťany

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.