MENU

Medzinárodné vody budú v Baltskom mori strážiť

aj príslušníci špeciálneho tímu Vojenskej polície


Príslušníci Vojenskej polície budú oddnes v Baltskom mori v rámci operácie stálej námornej skupiny NATO (SNMG1) plniť na palube fregaty nemeckého námorníctva úlohy patrolovania.

Dnešný slávnostný ceremoniál vyplávania fregaty Mecklenburg-Vorpommern na more sa v prístavnom meste Wilhelmshaven konal aj za účasti štátneho tajomníka slovenského rezortu obrany Mariana Majera. Pri tejto príležitosti navštívil tiež Nemecké námorné múzeum a absolvoval rokovanie so štátnou tajomníčkou nemeckého ministerstva obrany Siemtje Möller zamerané na obrannú spoluprácu a súčasnú bezpečnostnú situáciu po ruskej invázii na Ukrajine.

Zásahový tím Vojenskej polície je tvorený 11 príslušníkmi, pričom tomuto nasadeniu v operácii SNMG1 predchádzala dôsledná národná príprava a neskôr aj výcvik v spolupráci s nemeckým námorníctvom.

„Som veľmi pyšný, že sa naši príslušníci zúčastnia plnenia úloh v Baltskom mori, ktoré v súčasnej bezpečnostnej situácii v Európe predstavuje priestor zvýšenej pozornosti. Verím, že nielen samotná prítomnosť ďalšej fregaty, ale najmä spolupráca ďalších členských krajín v tejto oblasti dokáže posilniť odstrašujúci potenciál NATO. Naša jednota je totiž to, čoho sa agresor obáva najviac,“ uviedol štátny tajomník M. Majer. Pripomenul, že fregata Mecklenburg-Vorpommern mala byť spoločne s 11 príslušníkmi Vojenskej polície na palube pôvodne nasadená do vojenskej operácie EÚ v Stredozemnom mori. Z dôvodu ruskej agresie na Ukrajine a potrebe posilnenia obranných a odstrašujúcich spôsobilostí Severoatlantickej aliancie sa však nemecká strana rozhodla zapojiť svoju fregatu do námornej skupiny NATO v Baltskom mori. Počas rokovania so svojou nemeckou kolegyňou štátny tajomník M. Majer vyzdvihol vzájomné slovensko-nemecké vzťahy a vyjadril odhodlanie pokračovať v tejto mimoriadne dynamickej a rozvíjajúcej sa spolupráci, obzvlášť v oblasti obrany.

Slovenskí vojenskí policajti budú hliadkovať na nemeckej fregate približne do polovice júla tohto roka. Na základe mandátu schváleného Národnou radou SR však môžu pôsobiť v rámci operácie stálej námornej skupiny NATO v Baltskom mori až po dobu šiestich mesiacov.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Vyplávanie fregaty nemeckého námorníctva z mesta Wilhelmshaven

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.