MENU

Bez spojenia niet velenia!

Príslušníci Základne nasaditeľných komunikačných a informačných systémov (ZaNKIS) plnia vysokoodborné úlohy v súvislosti so zabezpečením poskytovania hlasových a dátových služieb v rámci cvičenia s medzinárodnou účasťou Slovenský štít 2022.

V rámci plánovacieho procesu bolo požadované poskytnutie poštových služieb (email), zdieľaných adresárov, hlasových služieb (voice over IP), tlačových služieb, odosielanie krátkych textových správ, video-konferenčných služieb, prepojenie do rezortnej dátovej siete, telekomunikačnej siete NATO a Internetu v lokalitách CV Lešť a Ružomberok. Osádky mobilných rádio-reléových uzlov vytvárajú rádiokomunikačnú mriežku, tak aby bola zabezpečená redundancia spojov.

Osádky mobilných spojovacích uzlov poskytujú služby KIS na miestach velenia MND-C a ich podriadených jednotiek, ale aj pre taktické miesta velenia. V spolupráci s príslušníkmi Základne stacionárnych komunikačných a informačných systémov je zabezpečené prepojenie do rezortnej stacionárnej siete, do verejných sietí a do sietí spojencov. Príslušníci ZaNKIS zabezpečujú centrálny Helpdesk v rámci nasaditeľných KIS, v rámci komunikačných a informačných systémov riešia nové požiadavky od používateľov a zabezpečujú dohľad nad vybudovanou dátovou sieťou NKIS. Taktiež, osádka veliteľsko-štábneho rádiového vozidla zaradená v zostave 12. mpr, plní úlohy cvičiacej jednotky. Neoddeliteľnou súčasťou spojovacej jednotky je jej logistická podpora, správa, riadenie a centrálny manažment nasaditeľných KIS prostredníctvom administrátorov NKIS.

Zástupcom riadiaceho cvičenia pre KIS je v rámci cvičenia Slovenský štít 2022 plukovník Peter Berník, ktorý spolu s veliteľom jednotky KIS majorom Jozefom Němcom oboznámili aj samotného veliteľa PS OS SR so zabezpečením spojenia prostredníctvom rádio-reléového uzla.

Bez spojenia niet velenia – platí rovnako v minulosti ako aj dnes. Preto si v poli cvičia svoje spôsobilosti nielen bojovníci mechanizovaného útvaru, ale aj naši spojári.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Veliteľstvo pozemných síl Trenčín, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.