MENU

Vo VTSÚ Záhorie prebehli skúšky

ponúkanej pásovej bojovej techniky


V priestoroch Vojenského technického a skúšobného ústavu (VTSÚ) na Záhorí boli vykonané skúšky vybraných parametrov pásových bojových vozidiel, ktoré zahraniční výrobcovia ponúkajú rezortu obrany v rámci projektu obstarania nových pásových transportérov.

V súlade s doterajším priebehom vyhodnocovania sa na testovaní zúčastnili tri najlepšie ponuky, a to konkrétne Maďarsko s vozidlom LYNX od spoločnosti Rheinmetall Landsysteme GmbH, Španielske kráľovstvo s vozidlom ASCOD od spoločnosti GDELS Santa Bárbara Sistemas a Švédske kráľovstvo s vozidlom CV90 od spoločnosti BAE Systems Hägglunds AB.

Vozidlá boli podrobené streleckým a ergonomickým skúškam, skúškam jazdných vlastností a skúškam premerania technických parametrov podľa požiadaviek OS SR s ohľadom na pristavené demonštračné vozidlá.

V rámci streleckých skúšok boli overované rôzne režimy streľby hlavnej výzbroje bojového vozidla na rôzne vzdialenosti a rôzne typy statických a pohyblivých terčov. Skúškou jazdných vlastností bola jazda v teréne i po pozemnej komunikácii, dynamika vozidla, manévrovacia schopnosť či prekonávanie rôznych typov prekážok. Testovanie ergonomických požiadaviek vozidiel bolo zamerané na ergonómiu vnútorného priestoru vozidla, hlučnosť, vibrácie a v neposlednom rade aj uloženie nesenej výzbroje a výstroje.

Nové pásové bojové vozidlá majú nahradiť techniku mechanizovaných jednotiek typu BVP-1, BVP-2 a BVP M. Kritériami pre výber sú aj v tomto prípade požiadavky Ozbrojených síl SR, transparentný proces obstarania a v neposlednom rade výrazné zapojenie domáceho obranného priemyslu.

Výsledky skúšok budú zapracované do pripravovanej štúdie uskutočniteľnosti, ktorej zverejnenie je plánované na konci mája 2022. Následne bude v súlade so stanovenými procesmi predložený materiál do vlády SR s odporúčaním konkrétnej vládnej ponuky MO SR do 30. júna 2022. Proces verejného obstarávania bude ukončený podpísaním zmluvy na úrovni vláda-vláde, ktoré je predbežne plánované na koniec roka 2022.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: VTSÚ – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.