MENU

Obranný priemysel SR získal od Rheinmetallu

významnú zákazku za 60 miliónov eur


Dňa 10. mája 2022 podpísali spoločnosti Ray Service a Rheinmetall dve zmluvy v hodnote spolu viac ako 60 miliónov eur. Vzťahujú sa na výrobu a dodávku elektrických a elektronických komponentov pre vozidlo Lynx. Prvá zmluva zahŕňa riadiace systémy, káblové zväzky a osvetľovacie systémy za viac ako 30 miliónov eur, ktoré sú určené pre druhú fázu programu Lynx KF41 maďarskej armády. Druhým balíčkom je predbežná zmluva na dodávky v hodnote približne 30 miliónov eur, ktoré sa budú realizovať za predpokladu, že Rheinmetall uspeje v slovenskom tendri.

„Spoločnosť Rheinmetall má záujem o skutočné partnerstvo so slovenským obranným priemyslom a má cenné skúsenosti s integráciou miestnych firiem do svojho globálneho dodávateľského reťazca. Podpísaním tejto dohody sa integrácia slovenského priemyslu do dodávateľského reťazca Lynx už stáva realitou,“ povedal John Abunassar, generálny riaditeľ divízie Vehicle Systems spoločnosti Rheinmetall.

Komponenty a systémy pre maďarský program Lynx, ktoré dodá spoločnosť Ray Service, sa budú vyrábať v jej závode v Skalici a následne sa budú vyvážať do Maďarska. Ray Service bude môcť využiť výhody integrácie do dodávateľského reťazca Lynx ešte pred samotným vyhodnotením tendra na Slovensku.

„Okrem toho, že so spoločnosťou Ray Service už máme rozsiahlu spoluprácu v rámci našich aktivít v Nemecku a Spojenom kráľovstve, som rád, že ju môžeme rozšíriť aj na Slovensko a do Maďarska a dúfam, že v budúcnosti aj do ďalších krajín, ako je napríklad Česká republika,“ dodal Oliver Mittesldorf, viceprezident spoločnosti Rheinmetall pre predaj taktických vozidiel. Rheinmetall sa zúčastňuje tendra na dodávku pásových bojových vozidiel, a aj preto sa snaží rozšíriť svoju sieť obranného priemyslu na Slovensku.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo doviesť vzájomnú spoluprácu na bojovom vozidle Lynx až do cieľa. Spolupráca pôvodne zahŕňala výskum a vývoj, prenos know-how a celý rad prototypových prác a bohato sa vyplatila, čoho výsledkom je najväčšia zákazka v histórii našej spoločnosti. To nám umožní ďalšie rozsiahle investície v našom závode v Skalici a v priebehu nasledujúcich piatich rokov vytvorí nové pracovné miesta pre približne 60 ľudí. Okrem toho sme začali proces certifikácie pre VG96927, čo nám umožní zúčastňovať sa na ďalších globálnych projektoch v rámci spoločnosti Rheinmetall,“ uviedol Igor Hrabovec, generálny riaditeľ spoločnosti Ray Service Slovakia. „Je to veľký krok, ktorý na Slovensku vybuduje značné výrobné kapacity,“ dodal k partnerstvu medzi oboma spoločnosťami Jakub Gabriel, generálny riaditeľ Ray Service.

Frank Ohle, viceprezident pre nákup spoločnosti Rheinmetall, dodal: „Spoločnosť Ray Service ponúka modernú výrobnú linku a je flexibilným partnerom, ktorý nám umožňuje dokonale sa prispôsobiť miestnym požiadavkám. Vzájomná spolupráca je pre nás len prvým krokom k vytvoreniu lokálnej výrobnej siete na Slovensku.“

Dohoda o strategickej spolupráci prepája pokročilú platformu vozidla Lynx s regionálnou podporou Ray Service. Spoločnosť bude vyrábať dôležité káblové zväzky, elektromechanické zostavy a systémy vonkajšieho osvetlenia pre vozidlo Lynx a ďalšie platformy nemeckého technologického koncernu. Dodávať bude aj komponenty a zariadenia tretích strán, napríklad NBC ochranné zariadenia, požiarne poplachové systémy, systémy pohonu veže a remeňa a pojazdové kolesá.

Spoločnosť Ray Service, ktorá má sídlo v mestách Staré Město (okres Uherské Hradiště) a Žilina, začala spolupracovať so spoločnosťou Rheinmetall v roku 2011.

„Obrnený transportér Lynx je vozidlo 21. storočia a je len na začiatku svojho životného cyklu. Okrem toho, že je definíciou nových štandardov prežitia, mobility a vysokej bojovej účinnosti, je jediným bojovým systémom v strednej hmotnostnej kategórii, ktorý ponúka skutočný potenciál rastu. Keďže spĺňa požiadavky modernej forenznej techniky, je nielen logickou voľbou pre armádu, ale aj obrovskou príležitosťou pre rozvoj a rast domáceho priemyslu,“ povedal Frank Ohle. „V uplynulom desaťročí sa spoločnosť Ray Service osvedčila ako spoľahlivý partner, ktorý opakovane dosahoval vynikajúce výsledky. Vďaka svojmu odhodlaniu a dôrazu na poskytovanie inovatívnych riešení je spoločnosť cenným dodávateľom. Prostredníctvom tejto novej dohody o strategickej spolupráci chceme ďalej prehlbovať naše vzťahy,“ dodal.

Text a foto: Rheinmetall AG

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.