MENU

Bojové obrnené vozidlá 8×8 môžu byť úspešný

a najmä dlhodobý príbeh pre slovenský obranný priemysel


V priestoroch štátnej spoločnosti Konštrukta Defence, a. s. v Dubnici nad Váhom sa dnes uskutočnilo prvé oficiálne rokovanie o zapojení slovenských podnikov obranného priemyslu do projektu bojového obrneného vozidla 8x8 pre Ozbrojené sily SR, a to za účasti predstaviteľov spoločnosti Patria a zainteresovaných slovenských firiem.

„S cieľom reálneho zapojenia slovenských firiem do celého procesu výroby vozidiel pre ozbrojené sily sme trvali na tom, aby bola veľká časť projektu realizovaná slovenskými spoločnosťami, a to minimálne v objeme 40 % zákazky. Som rád, že v skutočnosti túto hranicu nielen dosiahneme, ale aj prekročíme. Takýmto spôsobom vrátime významnú časť investícií do nutne potrebnej techniky pre vojakov späť do našej ekonomiky,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že zoznam slovenských subdodávateľov nie je uzatvorený a snahou rezortu bude maximalizovať ich podiel na diele. Vzhľadom na intenzívne rokovania rezort predpokladá podpis kontraktov už v mesiaci júl.

Primárnym kontraktorom v tomto projekte bude štátna akciová spoločnosť Konštrukta – Defence, a.s. „Ide o reflexiu dohody vláda-vláda, preto vláda SR chce mať jasnú kontrolu nad celým týmto projektom prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti. Toto riešenie zároveň znamená bezpečnosť dodávok pre Ozbrojené sily SR,“ vysvetlil minister J. Naď. Konštrukta – Defence bude zodpovedná za projektový manažment a spoluprácu s ďalšími slovenskými spoločnosťami – kontraktormi a subkontraktormi. Tento spôsob rozvetvenia spolupráce zabezpečí tok výhod projektu do firiem naprieč celým Slovenskom. Okrem miery zapojenia totiž rezortu obrany záleží aj na regionálnom prerozdelení práce a benefitov priamo do regiónov.

Štefan Škultéty, generálny riaditeľ štátnej akciovej spoločnosti DMD Group, ktorej súčasťou je hlavný kontraktor projektu – Konštrukta Defence ale tiež ZŤS Špeciál a ZVS Holding zdôraznil, že do projektu prinášajú tri dôležité aspekty – transparentnosť, skúsenosti a bezpečnosť dodávok. „Tieto vedomosti a skúsenosti budeme chcieť prinášať aj v ďalšom pripravovanom projekte, ktorým sú pásové bojové vozidlá. Veľmi dôležité je aj zapojenie pracovných síl s pridanou hodnotou,“ uviedol.

Konštrukta – Defence, a. s. bude okrem manažmentu projektu zabezpečovať aj výrobu jednotlivých častí vozidla 8×8, bojový priestor, integráciu, montáž a zodpovedať bude aj za finálne skúšky, dodanie vozidla a jeho následný servis. Významným dodávateľom bude aj spoločnosť CSM Industry, s.r.o., ktorá zabezpečí podvozok či zváranie dielcov vozidla. Spoločnosť Aliter Technologies, a. s. zaistí inštaláciu a integráciu komunikačného systému. Pancier pre vozidlo bude pravdepodobne dodávať spoločnosť Winfa, s.r.o. Na projekte 8×8 bude významne participovať aj spoločnosť EVPÚ, a. s., a to konkrétne vývojom, výrobou a integráciou vežového a zbraňového systému.

Vyzbrojenie vozidla kanónom podľa štandardov NATO zabezpečí firma ZŤS Špeciál. Spoločnosť Virtual Reality Media, a.s. ďalej zabezpečí vývoj a dodanie simulátorov a výrobu munície pre vozidlá bude mať na starosti firma ZVS Holding. Zatiaľ poslednou z firiem zapojených do projektu v prvej línii je Ray Service a. s., ktorá je známa v oblasti elektromechaniky, riadiacich jednotiek a ďalších elektronických a káblových súčastí.

Ako prvé budú ozbrojeným silám dodané sanitné vozidlá – do 8 mesiacov od podpisu relevantných zmlúv. Následne do približne 12 mesiacov kontraktu dostanú ozbrojené sily aj prvé bojové vozidlá. V prvej fáze bude OS SR dodaných celkovo 76 bojových obrnených vozidiel 8×8.

Zámerom je zapojiť do projektu aj slovenské školstvo v rámci odbornej spolupráce a vzdelávania aj priamo vo Fínsku, čo prinesie pridanú hodnotu tak pre školy, ako aj spoločnosti. Druhou pozitívnou správou je rokovanie so spoločnosťou Patria o jej podpore aj priamo nesúvisiacich oblastí na Slovensku, ako to bolo napríklad v prípade spoločnosti Lockheed Martin a jej darov pre vojenské zdravotníctvo a históriu.

Zapojenie slovenského obranného priemyslu do projektu 8×8 bude naozaj komplexné. Bojové obrnené vozidlá 8x8x môžu byť úspešný a najmä dlhodobý príbeh pre slovenský obranný priemysel.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.