MENU

Generál Daniel Zmeko pokračuje druhým

funkčným obdobím na čele Ozbrojených síl SR


Náčelníkovi Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, gen. Danielovi Zmekovi, uplynie tento týždeň štvorročné funkčné obdobie. Vzhľadom na to minister obrany SR Jaroslav Naď navrhol vláde jeho opätovné vymenovanie. Dnes tak učinila prezidentka SR a zároveň hlavná veliteľka OS SR Zuzana Čaputová.

Zároveň si dnes z jej rúk ďalší traja profesionálni vojaci v aktívnej službe OS SR prevzali dekréty o vymenovaní a povýšení. Plk. Martin Remeš bol vymenovaný do prvej generálskej hodnosti „brigádny generál“ a brigádni generáli Peter Babiar a Róbert Tóth si prevzali povýšenie do vojenskej hodnosti „generálmajor“. Generálom osobne zablahoželali k vymenovaniu a povýšeniu minister obrany SR Jaroslav Naď a štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer.

„Rokmi a krízami overený odborník, gen. Daniel Zmeko, je na správnom mieste a som rád, že tam bude aj ďalšie funkčné obdobie. Na čele našich ozbrojených síl je veľkou oporou s náležitou autoritou a zapálením pre bezpečnosť SR a jej občanov. Okrem toho si osobne vážim aj jeho ľudskosť, morálne zásady a konštruktívny prístup k riešeniu výziev,“ ocenil minister obrany SR Jaroslav Naď. Ku gratulácii k opätovnému vymenovaniu pridal aj želanie množstva síl a správnych rozhodnutí do ďalšieho pôsobenia vo funkcii. „Teším sa na pokračovanie veľmi intenzívnej a efektívnej spolupráce,“ dodal.

Gen. Daniel Zmeko poďakoval za prejavenú dôveru. „Svoje opätovné vymenovanie do funkcie náčelníka Generálneho štábu OS SR, ale aj vymenovanie nového generála a povýšenie ďalších dvoch považujem za ohodnotenie práce celých ozbrojených síl za ostatné roky,“ uviedol.

Súčasný náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko bol do funkcie vymenovaný 7. mája 2018, v rovnaký deň bol zároveň vymenovaný do hodnosti generálporučík. Počas svojej predchádzajúcej, takmer 36-ročnej kariéry v ozbrojených silách, pôsobil na rôznych veliteľských funkciách od stupňa čata po stupeň brigáda.

Bol náčelníkom odboru pre operácie, náčelníkom štábu veliteľstva pozemných síl, pôsobil na viacerých funkciách v rámci generálneho štábu vrátane pozície veliteľa Centra riadenia operácií a zástupcu veliteľa pozemných síl. Počas svojej kariéry získal skúsenosti aj z oblasti medzinárodného krízového manažmentu, a to aj ako veliteľ kontingentu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.