MENU

SR poskytne Ukrajine vojenský materiál

a vytvorí na svojom území jednotku predsunutej aliančnej prítomnosti


Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes po rokovaní vlády informoval o ďalších konkrétnych krokoch pomoci SR voči Ukrajine, ako aj o zabezpečení ochrany východnej hranice SR prostredníctvom vytvorenia jednotky predsunutej prítomnosti NATO na SR. Upozornil tiež na nebezpečný a koordinovaný systém šírenia dezinformácií a klamstiev.

Slovensko poskytne Ukrajine vojenský materiál vo výške takmer 11 miliónov eur. Konkrétne pôjde o 10 mil. litrov nafty, 2,4 mil. litrov leteckého benzínu a 12 000 kusov 120 mm munície. Ako zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď, Slovensko posiela Ukrajine presne to, o čo požiadala. „Robíme presne také opatrenia, ktoré Ukrajine pomôžu. Včera prebehla donorská konferencia, ktorej výsledkom je, že Ukrajine pomáha 27 z 30 členských krajín NATO,“ uviedol. Slovensko pritom svojím darom prekračuje to, čo sa mohlo od neho očakávať.

Šéf rezortu obrany dnes informoval aj o príprave vytvorenia jednotky predsunutej prítomnosti NATO na území SR (eFP). „Pridávame sa tak k Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Včera na základe finálnej konzultácie sme sa s ministerkou obrany Nemecka Christine Lambrechtovou dohodli, že Nemecko bude robustne participovať na jednotke eFP na Slovensku, a to dodaním sofistikovaných, moderných a veľmi účinných systémov protivzdušnej obrany Patriot, aby sme chránili naše územie,“ uviedol. Na Slovensko tak v rámci aliančnej spolupráce príde zadarmo technika v hodnote približne 600 mil. eur.

Minister tiež avizoval, že vo finálnej fáze sú aj rokovania s Českom, Poľskom a Slovinskom. Okrem toho SR požiadala o spoluprácu aj Spojené štáty americké – preveruje možnosť nasadenia pasívnych senzorov Sentinel na ochranu východnej hranice. Za týmto účelom by mohla byť na Slovensku v rámci aliančnej spolupráce zadarmo nasadená technika v hodnote vyššej ako jedna miliarda eur.

V najbližších týždňoch minister predloží na rokovanie vlády SR a následne aj Národnej rady SR materiál so žiadosťou o schválenie prítomnosti približne 1200 príslušníkov zahraničných ozbrojených síl na území SR práve v súvislosti s vytvorením jednotky predsunutej prítomnosti NATO za účelom ochrany územia SR a Aliancie. Jednotka bude súčasťou veliteľskej štruktúry OS SR vrátane 300 slovenských vojakov. Jej umiestnenie sa predpokladá najmä vo vojenských výcvikových priestoroch.

V súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine prebiehajú rokovania o ukončení prevádzky slovenských stíhacích lietadiel MiG-29 ruskej výroby a tiež o ukončení servisu zabezpečovaného ruskými technikmi. „Rokovania sú vo finálnej fáze, nateraz môžem povedať, že ochrana nášho vzdušného priestoru by bola zabezpečovaná geograficky blízkym spojencom,“ priblížil minister.

J. Naď dnes opäť apeloval na občanov, aby nepodliehali klamstvám. Upozornil na zjavne koordinovaný systém strašenia ľudí, najčastejšie formou SMS správ o mobilizácii civilného obyvateľstva a postihoch pre tých, ktorí sa neprihlásia do služby. „Je to klamstvo, civilné obyvateľstvo nepovolávame ani v rámci záloh a už vôbec nie v rámci mobilizácie. Všetky bezpečnostné zložky budú riešiť pôvodcov a tiež šíriteľov týchto lží,“ zdôraznil.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.