MENU

Kurz sanitárov na Liptove

V priestoroch Odboru špecializovaných zdravotníckych činností a výcviku Úradu hlavného lekára Ružomberok na pracovisku Liptovský Mikuláš – Ondrašová sa uskutočnil v druhý januárový týždeň kurz: Sanitár počas núdzového stavu.

Vedúci starší zdravotník a riadiaci kurzu rotmajster Jozef Filický upresňuje, že kurz v trvaní 4 pracovných dní (40 učebných hodín) je určený pre príslušníkov OS SR nezdravotníckych odborností, ktorí môžu byť nasadení v čase núdzového stavu v rámci operácií domáceho krízového manažmentu v zdravotníckych alebo sociálnych zariadeniach ako doplnenie alebo náhrada zdravotníckych pracovníkov v zdravotníckom povolaní sanitár.

„Je to vlastne už 10 kurz sanitárov. V tomto je celkom 31 účastníkov, z toho jedna žena, z útvarov a zariadení vzdušných síl a síl pre špeciálne operácie. Celkovo už spomínané kurzy absolvovalo 407 príslušníkov OS SR,“ konštatuje rotmajster Filický. Podľa neho absolventi kurzov odviedli v uplynulom období veľmi dobrú prácu predovšetkým na covidových oddeleniach zdravotníckych zariadeniach po celom Slovensku a šírili tak dobré meno ozbrojených síl vo verejnosti.

V priebehu kurzu sa jeho frekventanti postupne oboznámili so základnými poznatkami o ochorení Covid-19, s činnosťou sanitára v hygienickom triediacom filtri, príjme, preklade a prepustení pacienta a metodikou činností v súvislosti s hospitalizáciou pacienta s Covid-19. Ďalej sa zoznámili so základnými osobnými ochrannými pomôckami a so zásadami dekontaminácie, dezinfekcie a sterilizácie pomôcok, nástrojov a nemocničného prostredia.

Frekventanti sa tiež naučili problematiku starostlivosti o hygienu pacienta, úpravy postele, výživu a vyprázdňovanie pacienta na posteli a mimo nej, starostlivosť o posteľ, materiálne a prístrojové vybavenie ošetrovacej jednotky. Tiež si prakticky precvičili na resuscitačnej figuríne zásady poskytovania prvej pomoci pri stavoch súvisiacich s ochorením Covid-19.

Jeho účastníci: vojak Tibor Tóth z 81. krídla Sliač, vojak Jozef Štec z 52. výsadkového práporu Trebišov, či desiatnik Tomáš Sivo a slobodníčka Michaela Vajsáblová z 11. brigády vzdušných síl Nitra si zameranie kurzu pochvaľovali. Priznali sa, že im pomohol získať nové poznatky v zdravotníckej oblasti, ktoré využijú aj vo svojom osobnom živote, či pri práci. Aby vedeli, čo robiť, keď sa stane nejaký úraz, či sa stanú účastníkmi či svedkami dopravnej nehody.

Mnohí z nich v nedávnej minulosti pomáhali pri protipandemických opatreniach. Napríklad vojak Tóth pomáhal pri trasovaní pozitívnych osôb, vojak Štec sa zúčastnil transportu odberových vzoriek do nemocníc a tak isto spoločne s policajtmi pri organizovaní činnosti na odbernom mieste, desiatnik Sivo pôsobil mesiac vo vakcinačnom centre v Žiline a neskôr na odbernom mieste v Nitre. Slobodníčka Vajsáblová má zasa skúsenosť z činnosti v testovacích miestach, či pri kontrole vstupu do nitrianskej nemocnice. „Myslím si, že kurz nás dobre pripravil na naše prípadné nasadenie v zdravotníckych zariadeniach. Bol zaujímavý, no mohol byť aj dlhší,“ hovorí desiatnik Sivo.

Vysokú odbornú úroveň kurzu okrem rotmajstra Filického zabezpečovali aj ďalší inštruktori: rotmajsterka Milada Andraščíková, rotný Juraj Ľupták a čatár Jozef Gajdoš. Pomohli pripraviť ďalších profesionálnych vojakov pre potreby zdravotnej starostlivosti o pacientov v tomto náročnom období, hlavne na oddeleniach reprofilizovaných pre potreby starostlivosti o covidových pacientov. Podľa potreby budú vykonávať nielen starostlivosť pri pacientoch, ale často aj pri vstupných filtroch do zdravotníckych zariadení, pri dezinfekcii plôch a priestorov v nemocniciach.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR /r
Foto: autor a rtm. Jozef Filický, Úrad hlavného lekára, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.