MENU

Vojenskí policajti už naplno pôsobia

v krízovej oblasti Stredozemného mora


Slovenskí vojenskí policajti, ktorí začiatkom augusta odišli pôsobiť do vojenskej operácie EUNAVFOR MED Sophia, sú už pevnou súčasťou tímu pod velením nemeckého námorníctva. Po osvojení si operačných postupov v morskom prostredí spolu s nemeckými kolegami zasahujú už priamo v krízovej oblasti.

Prvou zastávkou vojenských policajtov po nástupe do operácie v nemeckom prístave Wilhelmshaven bolo talianske prístavné mesto Augusta. Tam prebehlo doplnenie materiálu a zásob, po ktorom už vycestovali na fregate nemeckého námorníctva priamo na more.

Slovenská republika vyslala príslušníkov Vojenskej polície do stredomorskej operácie EUNAVFOR MED Sophia ako svoj príspevok do spoločnej ochrany južných hraníc Európskej únie. Ide o prvú námornú operáciu, do ktorej sa naša krajina zapojila.

Vojenskí policajti budú v rámci prvej rotácie pôsobiť na lodi nemeckého námorníctva 6 mesiacov ako dve päťčlenné skupiny v takzvanom „Boarding teame“, koncom januára 2018 ich vystrieda ďalšia rotácia. Plnia úlohy zásahového tímu, na ktoré sa v rámci výcviku pripravovali viac ako rok. Cieľom operácie je zastaviť, respektíve obmedziť pašovanie ľudí z afrických štátov do Európy v rámci súčasnej migračnej krízy a šírenia globálneho terorizmu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministersrvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.