MENU

MO SR investovalo viac ako 20 miliónov eur

do infraštruktúry pre vojakov


Ministerstvo obrany SR pokračuje v zlepšovaní podmienok pre vojakov. V roku 2021 sa podarilo dokončiť projekty infraštruktúry a opravy budov v hodnote viac ako 20 miliónov eur, ktoré boli použité na rekonštrukciu roky zanedbávaných objektov.

Ako priblížil generálny riaditeľ sekcie majetku a infraštruktúry MO SR Ján Bučan, najčastejšie si investície vyžadoval kritický stav kasární a objektov využívaných ozbrojenými silami. „V rámci takmer 400 akcií išlo v prevažnej miere o opravy bežných, no nevyhnutných súčastí – striech, fasád, výmenu okien a dverí, opravy sociálnych zariadení, oplotení, kotolní a tiež rekonštrukciu cestných komunikácií,“ spresnil. Celkovo bolo takto investovaných takmer 8,5 milióna eur.

Okrem potrebnej údržby realizoval rezort obrany v roku 2021 aj viaceré významné investičné akcie zamerané predovšetkým na modernizáciu a rekonštrukciu letísk v súvislosti s nákupom novej leteckej techniky, rekonštrukciu objektov pre potreby ozbrojených síl, ktoré sú v zlom stavebno-technickom stave, rekonštrukciu objektov pre potreby ťažkej mechanizovanej brigády či zvýšenie energetickej efektívnosti budov.

„Samozrejme ide o dlhodobé projekty, ktorých realizácia môže mať presah aj do ďalších rokov. Naším cieľom je zabezpečiť vojakom modernú a hospodárnu infraštruktúru, ktorá pokryje ich potreby tak, aby mali kvalitné zázemie pre službu vlasti. Jednoznačne si to zaslúžia, pretože práve na nich sa upiera zrak verejnosti aj štátu v prípade rôznych kríz,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

V roku 2021 sa rezortu podarilo dokončiť tiež trinásť projektov z predchádzajúcich rokov v celkovej hodnote 12,3 miliónov eur, pričom pokračuje v ďalších deviatich projektoch, ktoré sú v rôznom štádiu realizácie. Ďalších šesť investičných akcií má pripravenú projektovú dokumentáciu, štrnásť je v procese projektovania a sedem investičných akcií je v procese verejného obstarávania. Vďaka obstarávaniu prostredníctvom Programu bezpečnostných investícií NATO (NSIP) ministerstvo ušetrilo takmer 900 tisíc eur.

Budúci rok plánuje rezort pokračovať aj v etape prípravy rekonštrukcie ubytovne Hviezda známej ako „Kukurica“, veliteľskej budovy v Banskej Bystrici, vojenskej zotavovne na Zemplínskej Šírave a výstavby nového Vojenského archívu v Trnave.

Uvedené sumy investícií nezahŕňajú rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie rezortu obrany, ktoré si zabezpečujú proces investičnej výstavby vo svojej pôsobnosti.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.