MENU

Ozbrojené sily SR v najbližšom období

významne utlmujú výcvik


Vzhľadom na prijaté opatrenia v súvislosti s núdzovým stavom a nasadenie síl a prostriedkov na pomoc zdravotníctvu a asistenciu policajnému zboru, podľa uznesení vlády, ozbrojené sily utlmujú plánovaný výcvik. V súčasnosti prebiehajúce plánované výcvikové aktivity v Nemecku, Poľsku a rotácia jednotky nasadenej v Pobaltí budú dokončené.

„Ozbrojené sily hlavné výcvikové úlohy tohto roku splnili. Podarilo s a nám dobehnúť sklz vo výcviku z minulého roku, dokončíme plánované medzinárodné cvičenia, akými je účasť 11. mechanizovaného práporu na cvičení Combined Resolve XVI v Nemecku a rotácia našich vojakov v Pobaltí spojená s výcvikom v Poľsku. Aktuálne prijaté opatrenia v súvislosti s vyhláseným núdzovým stavom a predpokladom výraznejšieho nasadenia síl a prostriedkov na pomoc v boji s pandémiou, nás vedú k utlmeniu výcviku, tak aby sme boli pripravený splniť stanovené úlohy,“ uviedol v tejto súvislosti generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR.

V najbližšej dobe sa významná súčasť pozemných síl bude podieľať spolu s technikou na dlhodobo plánovanom medzinárodnom cvičení Combined Resolve XVI v Nemecku, ktoré preverí našu interoperabilitu s jednotkami spojencov. Zároveň začíname presun novej rotácie do spojeneckej operácie Predsunutá prítomnosť v Pobaltí. V tomto prípade sa bude jednať o prvé operačné nasadenie nových samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Počas presunu, ktorý je súčasťou výcviku, sa vojaci spolu s technikou zúčastnia na spoločnom výcviku s poľskými a americkými delostrelcami vo výcvikovom priestore Orzysz.

Text: pplk. Štefan Zemanovič, Ozbrojené sily SR
Ilustrační foto: Ministerstvo obrany SR – KOd

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.