MENU

Slovensko má záujem posilniť spoluprácu

so Španielskom v oblasti obrany


Slovenská republika má záujem posilniť bilaterálnu spoluprácu so Španielskym kráľovstvom v oblasti obrany a bezpečnosti. Potvrdil to štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer počas dnešnej diskusie s veľvyslankyňou Španielskeho kráľovstva v SR Loreou Arribalzaga Ceballos, s ktorou sa stretol v súvislosti s jeho plánovanou návštevou medzinárodného veľtrhu vojenskej techniky FEINDEF v Madride.

„Aj napriek už existujúcej forme spolupráce so španielskymi partnermi máme za to, že oblastí, v ktorých možno spojiť snahu a sily pre vzájomný rozvoj je viacero a budem rád, ak sa niektorá z načrtnutých možností bude realizovať,“ povedal po stretnutí štátny tajomník.

Ako príklad zintenzívnenia spolupráce ponúkol M. Majer veľvyslankyni využitie výcvikového centra Lešť, špecializovaný výcvik v oblasti RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch a tiež vojenskú spoluprácu v rámci účasti na cvičeniach Slovak Shield a Toxic Valley. Príležitosťou podľa neho môže byť tiež vojenské vzdelávanie s využitím kapacít a medzinárodných kurzov Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Pri príležitosti stretnutia štátny tajomník Marian Majer informoval veľvyslankyňu L. Arribalzaga Ceballos aj o modernizácii Ozbrojených síl SR. V súvislosti s aktuálne prebiehajúcim projektom obmeny techniky pozemných síl – pásových a kolesových vozidiel podporil požiadavku MO SR o predloženie ponúk oslovených krajín vrátane Španielska.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.