MENU

Afganistan bol témou rokovaní

ministrov obrany krajín NATO


Vojenská, bezpečnostná a politická situácia v Afganistane od prebratia moci Talibanom bola jednou z ústredných tém rokovania ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli. Išlo o prvé fyzické zasadnutie tohto formátu od februára 2020.

„V súvislosti s Afganistanom sme hovorili nielen o aktuálnej situácii. Sebakriticky a otvorene sme hovorili aj o chybách, ktoré Aliancia v tejto súvislosti spravila. A keďže my sme NATO, je na nás, aby sme si z toho zobrali ponaučenie. Hovorili sme tiež o vplyvoch, výzvach a potenciálnych hrozbách pre euroatlantickú bezpečnosť,“ priblížil predmet rokovaní minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň zdôraznil, že prvoradým cieľom všetkých štátov v súvislosti s Afganistanom je stabilizácia situácie.

Témou rokovania ministrov včera bolo aj posilnenie odstrašenia a obrany NATO a rozvoj jej obranyschopnosti. Ministrom bol predložený na schválenie balík Cieľov spôsobilostí 2021. „Tieto ciele sú kľúčovým prvkom, ktorý významne ovplyvňuje plán a rozvoj obranných kapacít a spôsobilostí SR. Sme si vedomí svojich záväzkov voči spojencom v zdieľaní spoločného bremena NATO a pristupujeme k nim zodpovedne,“ uviedol minister J. Naď. Zasadnutie ministrov vyslalo silný apel na dodržiavanie záväzkov vynakladať adekvátne finančné zdroje na obranu a dosiahnuť úroveň 2% HDP výdajov do roku 2024.

V tejto súvislosti minister J. Naď potvrdil tiež záväzok SR vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu a informoval rezortných partnerov o priebehu a podmienkach obstarávania pozemnej techniky, ktorá má byť jej súčasťou.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: NATO

Súvisiaci článok:
Slovensko chce byť súčasťou Inovačného fondu NATO, minister Naď v ňom vidí príležitosť aj pre domáce startupy

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.