MENU

Psovodi a psy si preverili schopnosti

v náročných podmienkach vojenského útvaru


Celkovo 25 kynológov a 30 služobných psov z rezortov obrany, vnútra a spravodlivosti si počas uplynulých dvoch dní preverilo svoje schopnosti pracovať v náročnom prostredí. Spoločný výcvik v priestoroch 13. mechanizovaného práporu Levice sa uskutočnil pod záštitou Vojenskej polície.

V stredu (20. októbra 2021) preverili svoje schopnosti a schopnosti svojich štvornohých kolegov psovodi, ktorí majú v držbe hliadkových psov. Zdolávali náročné podmienky práce v uzatvorených priestoroch vojenského podzemného krytu a parku techniky, a to počas bežnej prevádzky útvaru. Stanovené úlohy tak naplno preverili sústredenie psovoda, ako aj nasadeného psa.

Ďalší deň bol venovaný prácam psovodov a psov určených na špeciálne vyhľadávanie výbušných, omamných a psychotropných látok. Psy sa pri vyhľadávaní látok museli vysporiadať s neobvyklým prostredím, keďže hľadali aj na vojenskej technike priamo počas jej ošetrovania.

Spoločný výcvik ozbrojených zložiek zhodnotil riaditeľ Vojenskej polície plk. Valentín Cebo. „Veríme, že výcvik bol pre všetkých zúčastnených prínosom a posilní ich schopnosť rýchlo sa integrovať v novom neznámom prostredí, pretože rýchle a správne reakcie sú základom práce psovoda a jeho psa,“ povedal. Zároveň poďakoval Ozbrojeným silám SR a veliteľovi 13. mechanizovaného práporu Levice mjr. Mariánovi Golisovi za maximálnu súčinnosť a prepožičanie priestorov a techniky pre výcvik.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Súvisiaci článok:
Spoločný výcvik psovodov a psov ozbrojených zložiek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.