MENU

MO SR chce vrátiť povyšovaniu vojakov

v zálohe morálny a odborný rozmer


Povyšovanie vojakov v zálohe by sa malo onedlho definitívne zmeniť. Ministerstvo obrany chce novelou zákona zabrániť tomu, aby boli vojenské hodnosti zneužívané na vďaku verejným funkcionárom. Návrh novely zákona dnes odsúhlasil Ústavnoprávny výbor NR SR. S jej účinnosťou sa v rámci legislatívneho procesu počíta od 1. decembra 2021.

„Materiál obsahuje viacero zmien, ktorými chceme vrátiť spôsobu povyšovania vojakov v zálohe morálny a odborný rozmer tak, aby hodnosti nedostávali politici z vďaky za presadzovanie politických záujmov, ale naozaj tí, ktorí si to naozaj zaslúžia alebo to potrebujú k reálnemu výkonu funkcie,“ priblížil minister obrany SR Jaroslav Naď.

Predložený návrh zákona upravuje povyšovanie tak, že profesionálneho vojaka, ktorý skončil služobný pomer a je poberateľom výsluhového dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku a tiež vojnového veterána, bude možné vymenovať alebo povýšiť do vojenskej hodnosti až po zániku jeho brannej povinnosti a za predpokladu, že nie je verejným funkcionárom.

Novela okrem toho upravuje možnosti povyšovania vojakov v aktívnych zálohách, a to za splnenia troch podmienok. Prvou podmienkou je zaradenie vojaka v aktívnej zálohe na funkciu s plánovanou vojenskou hodnosťou, do ktorej má byť povýšený. Druhou podmienkou je splnenie odborných a kvalifikačných predpokladov na výkon tejto funkcie a treťou podmienkou je doba jeho zaradenia do aktívnych záloh alebo doba od jeho posledného povýšenia v rámci aktívnych záloh a úroveň jeho vycvičenosti.

Úprava spôsobu povyšovania vojakov v aktívnych zálohách tak nadobudne funkčný, ako aj motivačný charakter, keďže na hodnosť je naviazaný aj príjem vojakov aktívnych záloh. Tým sa totiž po povýšení do vojenskej hodnosti zvýši pomerná časť hodnostného platu za čas pravidelného cvičenia a plnenia úloh Ozbrojených síl SR. V roku 2022 by po splnení zákonom stanovených podmienok mohlo byť povýšených 53 vojakov aktívnych záloh.

O návrhu zákona, ktorý má meniť a dopĺňať zákon o brannej povinnosti, vojnových veteránoch a sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, bude ešte hlasovať Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť a následne plénum Národnej rady SR.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.