MENU

Vojenská spolupráca Slovenska a Ukrajiny

prechádza markantným rozvojom


Vojenské vzťahy Slovenska a Ukrajiny prechádzajú v poslednom období markantným rozvojom, a to najmä vo vojensko-odbornej rovine. Zhodnotil to včera minister obrany SR Jaroslav Naď po rokovaní s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny genpor. Valeriiom Zaluzhnyim, ktorý na Slovensko pricestoval na pozvanie náčelníka Generálneho štábu OS SR gen. Daniela Zmeka.

„Dôkazom silného partnerstva a vojenskej spolupráce s naším východným susedom bola aj nedávna aktívna účasť Ozbrojených síl SR na medzinárodnom vojenskom cvičení Joint Endeavour 2021 na území Ukrajiny, či spoločná účasť na cvičeniach Rapid Trident 2021 a Blonde Avalanche 2021 na Slovensku. Signálom podpory a spolupráce bolo tiež zapojenie našich profesionálov, spolu s ďalšími aliančnými spojencami, do vojenskej prehliadky pri príležitosti 30. výročia nezávislosti Ukrajiny,“ vyzdvihol šéf slovenského rezortu obrany.

Ako priblížil, súčasné aktivity slovensko-ukrajinskej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti okrem toho zahŕňajú aj oficiálne návštevy delegácií OS SR, školenia v rámci kapacít Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši, ako aj pomoc pri rozvoji spôsobilostí ozbrojených síl a poskytovanie výcvikových zariadení.

V rámci ďalšieho napredovania vzájomnej bilaterálnej spolupráce minister J. Naď informoval genpor. V. Zaluzhnyiho o prebiehajúcich modernizačných projektoch v rámci OS SR a perspektívnych možnostiach spolupráce podnikov obranného priemyslu.

Témou rozhovoru boli aj aktuálne bezpečnostné a obranné výzvy v susedstve Ukrajiny. Šéf slovenského rezortu obrany v tejto súvislosti opätovne deklaroval plnú podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj jej reformného procesu smerom k euroatlantickým štruktúram. Pripomenul tiež, že Slovenská republika podporila návrh na vytvorenie vojenskej poradnej a výcvikovej misie Európskej únie na Ukrajine zameranej na posilnenie vzdelávania a výcviku ukrajinských profesionálnych vojakov.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Ukrajinský náčelník generálneho štábu pricestoval na Slovensko

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.