MENU

IDET 2021: Rheinmetall predstavuje

inovatívne systémy pre súčasné bojisko


Medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2021, ktorý sa bude konať od 6. do 8. októbra v Brne, predstaví najnovší vývoj svetových technológií v zbrojárskom priemysle. Obrnený transportér Lynx KF41 je jedným z hlavných kandidátov v prebiehajúcom českom tendri na nákup nových BVP a spoločnosť Rheinmetall na veľtrhu predstaví svoje najmodernejšie obranné systémy.

Medzi tieto systémy patria:

– Rad bojových vozidiel Lynx KF41. Rheinmetall ponúka Českej republike Lynx ako úplne nové bojové vozidlo českej výroby pre súčasné a budúce bojisko. Vozidlo je navrhnuté tak, aby kombinovalo modulárnosť, vysokú bojovú účinnosť a schopnosť prežitia. V minulom roku si ho vybralo Maďarsko ako súčasť modernizácie svojich ozbrojených síl a je tiež horúcim kandidátom v modernizačných programoch Austrálie a USA. Spoločnosť Rheinmetall predložila Českej republike najlepšiu a konečnú ponuku (tzv. BAFO) na nákup nových BVP, pričom kladie veľký dôraz na výrobu v miestnych (českých) závodoch spoločnosti Rheinmetall a úzku spoluprácu s domácimi partnermi. Cieľom je, aby tento prístup dodal spoločnosti Lynx skutočne českú DNA. Podporí to národnú suverenitu krajiny a jej pozíciu dôležitého vojenského partnera Severoatlantickej aliancie.

Diaľkovo ovládaná zbraňová stanica MSSA (Main-Sensor-Slaved-Armament) je sekundárny zbraňový systém, ktorý možno nainštalovať na vežu vozidla Lynx. Môže byť vybavený guľometom rôznych kalibrov alebo 40 mm granátometom (GMG). To mu umožňuje zasiahnuť sekundárne ciele nezávisle od hlavnej zbrane. MSSA sa môže používať v prostrediach blízkeho boja, napríklad na mestských bojiskách, kde zaručuje výraznú prevahu.

Automatický kanón MK30-2/ABM je najnovším prírastkom do osvedčeného radu vyvíjaných 30 mm zbraní spoločnosti, ktoré používajú muníciu kalibru NATO. Rheinmetall sa stal prvým výrobcom zbraňových a muničných systémov, ktorý zaviedol programovateľnosť v tomto kalibri. Kanón môže využívať aj technológiu ABM (Airburst Munition), pričom optimálna kombinácia vysokej rýchlosti streľby a modernej munície z neho robí mimoriadne účinnú hlavnú zbraň vozidiel Lynx, Puma, Marder a Boxer.

– Prieskumný a pozorovací systém Vingtaqs II s dlhým dosahom presne určuje súradnice cieľa na veľké vzdialenosti. Dá sa integrovať do rôznych vozidiel pri nízkych nákladoch a je vybavený laserovými zameriavacími prístrojmi.

– Mínometný systém Rheinmetall Ragnarok kalibru 120 mm je rotačný mínometný systém s hmotnosťou iba 310 kg, ktorý využíva systematickú analýzu FE, ľahkú konštrukciu a vysokopevnostné materiály. Mínomet má maximálny dostrel 8 km a používa náboje vyvinuté špeciálne pre tento systém.

Munícia kalibrov 30 mm, 40 mm, 120 mm a 155 mm. Munícia s nízkou, strednou a vysokou rýchlosťou vyrábaná spoločnosťou Rheinmetall ponúka vysokú presnosť a spoľahlivosť vo všetkých klimatických podmienkach. Ako sa patrí na štandardný kanón NATO s hladkým vývrtom, ktorý tanky Leopard 2 a Abrams M1A1 používajú, munícia pre tankové kanóny L44/L55 prekonáva všetkých konkurentov v kalibri 120 mm. Táto munícia sa používa aj pre viaceré zahraničné tanky a je licencovaná na výrobu v USA. Účinný rad munície 30 x 173 mm sa pritom môže pochváliť dvoma typmi nábojov – protitankovou muníciou s časovacím zapaľovačom ETF (Kinetic Energy Time Fuze) a APFSDS-T (Armoured Piercing Fin Stabilizing Discarding Sabot with Tracer) proti mäkkým, polotvrdým a tvrdým cieľom.

– V oblasti digitalizácie moderného bojiska predstavuje Rheinmetall mimoriadne vysoké štandardy. Využíva pritom svoje odborné znalosti a skúsenosti nielen ako dodávateľ systémov pre vojakov, senzorov, efektorov, ale aj v oblasti sietí a systémov C4I. Architektúra vojenského systému GLADIUS 2.0 stanovuje štandard pre moderné vojenské systémy a umožňuje flexibilnú a modulárnu konfiguráciu budúcich vojenských systémov. Konkrétny variant vystavený na veľtrhu IDET bude v roku 2023 používať nemecká armáda, keď povedie sily rýchlej reakcie NATO (VJTF).

– Na podporu vojakov počas rôznych misií spoločnosť Rheinmetall navrhla niekoľko robotických diaľkovo ovládaných asistentov, ako je napríklad štvornohý robot Rheinmetall Robotics L. Tento systém môže niesť rôzne moduly na prieskum, ochranu, detekciu, vykonávať rôzne iné úlohy a pomáhať vojakom. Je obzvlášť vhodný na použitie v mestskom prostredí.

„Široká škála inovatívnych riešení, ktoré ponúkame, dokáže plne pripraviť ozbrojené sily na najrôznejšie varianty moderného boja,“ povedal Oliver Mittelsdorf, viceprezident pre predaj spoločnosti Rheinmetall. „Účasť vozidla Lynx v prebiehajúcom tendri na nové bojové vozidlá je pre Českú republiku jedinečnou príležitosťou pripojiť sa k celosvetovej skupine používateľov technológií spoločnosti Rheinmetall. Okrem bezkonkurenčných schopností, ktoré Lynx predstavuje na modernom bojisku, by jeho výber otvoril aj zaujímavé príležitosti pre české spoločnosti v kontexte nášho dôrazu na miestnu výrobu a priemyselnú spoluprácu.“

Účasť Rheinmetallu na veľtrhu IDET nadväzuje na „Lynx Day“, ktorý nemecká technologická skupina usporiadala v septembri v Kopřivnici. Existujúci a potenciálni českí dodávatelia tu mali možnosť oboznámiť sa s procesmi a potrebnými krokmi, ktoré vedú k praktickému nadviazaniu spolupráce. Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 15 spoločností, s ktorými zástupcovia spoločnosti diskutovali o českom programe nových BVP a medzinárodných príležitostiach.

Rheinmetallu sa v Českej republike podarilo vytvoriť rozsiahlu sieť miestnych partnerov, ktorí sa podieľajú na dodávkach rôznych komponentov pre transportéry Lynx a ďalšie vozidlá zo sortimentu spoločnosti. Výber Lynxu by priniesol ďalšie výhody pre domáce hospodárstvo vrátane vytvorenia nových pracovných miest. Domáci výrobcovia by sa tak mohli zapojiť do globálneho dodávateľského reťazca spoločnosti Rheinmetall a následne aj do výrobného procesu ďalších projektov spoločnosti, či už tých, ktoré sú vystavené na veľtrhu IDET a ktoré nakupujú zákazníci z celého sveta, alebo ďalších.

Text a foto: Reheinmetall /red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.