MENU

MO SR požiadalo 33 krajín o ponuky

na dodanie novej techniky pre ozbrojené sily


Ministerstvo obrany SR pokračuje v procese obstarania nových pásových a kolesových vozidiel pre Ozbrojené sily SR. Po schválení spôsobu obstarania vládou SR a sumarizácii požiadaviek na novú techniku včera rezort oslovil 33 vybraných krajín so žiadosťou o predloženie ponúk na dodanie novej techniky.

„Dokumenty, ktorých súčasťou je časový rámec akvizície, technické požiadavky a tiež zoznam kľúčových kritérií, som osobne odovzdal zástupcom dvadsiatich dvoch krajín. Ostatným krajinám budú žiadosti postúpené diplomatickou poštou,“ priblížil štátny tajomník MO SR Marian Majer s tým, že pre rezort obrany, ako aj oslovené krajiny tak začal časovo pomerne ambiciózny, no zvládnuteľný proces. V prípade bojových obrnených vozidiel 8×8 majú záujemcovia možnosť predkladať ponuky do konca roka 2021, ponuky na dodanie pásových bojových obrnených vozidiel očakáva rezort do konca januára 2022.

Ponuky krajín budú hodnotené vo viacerých oblastiach. Samotná cena akvizície bude predstavovať 35 % z hodnotenia, technické špecifikácie 30 %, logistická podpora, teda kalkulácia životného cyklu techniky bude mať váhu 10 % a štvrtinu hodnotenia bude predstavovať miera zapojenia slovenského obranného priemyslu. „Stále platí, že zapojenie domáceho priemyslu by malo byť minimálne 40 % z celkovej ceny akvizície, čo je pre nás veľmi dôležité. Aj preto bude súčasťou hodnotenia tejto časti aj ministerstvo hospodárstva. Naším cieľom je, aby vo výsledku išlo o reálnu a dlhodobú pomoc priemyslu a slovenským firmám,“ zdôraznil štátny tajomník M. Majer.

Na základe celkového hodnotenia bude definované poradie troch záujemcov v každom projekte, ktorých vozidlá budú otestované v podmienkach OS SR. Ambíciou Ministerstva obrany SR je uzavrieť a vyhodnotiť ponukový proces tak, aby bolo možné pripraviť odporúčanie pre vládu SR k obstarávaniu vozidiel 8×8 do konca marca 2022 a k obstarávaniu pásových bojových obrnených vozidiel do konca júna 2022. Prvé kusy nových vozidiel by v ideálnom prípade mohli byť dodané už začiatkom roku 2024.

Štátny tajomník M. Majer zároveň ocenil súčinnosť ministerstva hospodárstva, ako aj rezortu financií a doplnil, že MO SR v prípade oboch projektov kontinuálne spolupracuje aj s Útvarom hodnoty za peniaze. Pripomenul tiež, že rovnako ako v prípade akvizície rádiolokačnej techniky, aj v tomto prípade je dôraz kladený aj na transparentnosť celého procesu. V zmysle toho štátny tajomník informoval všetky oslovené krajiny, že odpovede na otázky zaslané v rámci konzultácií budú sprostredkované nielen autorom, ale súčasne aj všetkým ostatným krajinám.

Ako uviedol národný riaditeľ pre vyzbrojovanie a generálny riaditeľ sekcie modernizácie MO SR Jozef Zekucia, obstaranie techniky bude realizované formou medzivládnej spolupráce tzv. projektom „vláda – vláda“ (Government-to-Government – G2G). „Táto forma umožňuje kontrakt na dodávku požadovaných vozidiel a služieb s možnosťou garantovania ceny výrobkov počas celého trvania kontraktu. Ďalšími výhodami akvizície G2G je nielen podstatné zvýšenie garancie dodania obstarávanej techniky, ale aj poskytnutie možnosti hlbšej vojenskej spolupráce a prehlbovania strategických partnerstiev so spojeneckou krajinou. Dôležitým aspektom je aj zabezpečenie ekonomickej výhodnosti a hospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami,“ priblížil.

Veliteľ Pozemných síl OS SR genmjr. Ivan Pach poukázal na technologickú a morálnu zastaranosť v súčasnosti zavedenej techniky pozemných síl, ako aj náročnosť jej údrýby. „V čase dodania nových vozidiel bude časť bojových vozidiel pechoty oslavovať 50 rokov. Problémom však nie je iba fyzický vek – pre bojovú techniku sú kľúčové tri parametre, a to palebná sila, balistická ochrana a pohyblivosť. So súčasnou technikou už spĺňame len pohyblivosť, pretože čo sa týka palebnej sily, použitia modernej munície a účinku na cieľ nenapĺňame štandardy ani v rámci Severoatlantickej aliancie,“ vysvetlil. Zároveň ocenil, že výsledkom akvizície pre pozemné sily by mala byť moderná bojová technika celkovo pre päť práporov.

Predpokladaná cena 152 kusov pásovej techniky je 1,739 miliardy eur s DPH, v prípade 76 kusov bojových obrnených vozidiel rezort predpokladá cenu vo výške 332 miliónov eur. Finálna suma však vyplynie až z medzinárodnej súťaže.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.