MENU

Zasadnutie ministrov obrany krajín V4 v Maďarsku

Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes v Maďarsku zúčastnil na rokovaní ministrov obrany krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Išlo o prvé stretnutie ministrov obrany počas maďarského predsedníctva vo V4 (2021/2022), ktoré bolo príležitosťou na diskusiu o predstavených prioritách a aktivitách tohto predsedníctva v oblasti obrany, ako aj o aktuálnych otázkach v rámci NATO a EÚ.

Minister Naď pri tejto príležitosti vyjadril podporu maďarskému predsedníctvu vo všetkých aktivitách a podujatiach počas celého roka. „Veríme, že toto predsedníctvo bude úspešné pri implementácii svojich priorít a realizácii aktivít,“ povedal a zároveň doplnil, že zámerom rezortu obrany je pokračovať v súčasnom smerovaní obrannej spolupráce počas nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo V4 a ďalej rozvíjať spoluprácu v súlade s Akčným plánom V4 v oblasti obrany.

Šéfovia rezortov obrany Vyšehradskej skupiny v rámci rokovaní schválili dokument „Ministerial Tasking“. Jeho podpisom súhlasili s viacerými krokmi smerujúcimi k zintenzívneniu obrannej spolupráce V4 vrátane aktualizácie akčného plánu ešte do konca maďarského predsedníctva, prípravy stretnutia ministrov obrany krajín V4 v rozšírenom formáte o ďalšie krajiny či pravidelných konzultácií v prospech presadzovania spoločných záujmov v rámci EÚ a NATO.

Ďalšia diskusia bola venovaná novej Strategickej koncepcii, implementácii NATO 2030 a celkovej adaptácii NATO. Pri spolupráci v rámci EÚ diskutovali ministri obrany o príprave dokumentu Strategický kompas. Priestor dostali tiež otázky medzinárodnej spolupráce a pôsobenie príslušníkov ozbrojených síl krajín V4 v misiách a operáciách v rámci NATO a EÚ medzinárodnom krízovom manažmente. V tejto súvislosti vyjadril minister obrany J. Naď podporu návrhu, ktorého cieľom je zriadenie vojenskej poradnej a výcvikovej misie EÚ na pomoc pri profesionálnom vojenskom vzdelávaní na Ukrajine.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU alebo TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd

Súvisiaci článok:
Náměstek Havránek na zasedání ministrů obrany V4: Země Visegrádu musí hovořit stejným hlasem

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.