MENU

Profesionálni vojaci OS SR si prevzali

teleskopické kontajnerové manipulátory


Ozbrojené sily SR disponujú veľkým množstvom kontajnerov, avšak manipulácia s nimi bola komplikovaná, keďže doteraz chýbal adekvátny manipulačný prostriedok.

Dnes si v priestoroch Vojenského technického a skúšobného ústavu na Záhorí príslušníci Pozemných síl OS SR prevzali posledný kus z prvej dodávky štyroch kusov teleskopických kontajnerových manipulátorov, ktoré svojou konštrukciou umožňujú manipuláciu s kontajnermi ISO 1A, B, C, CC aj D, a to pomocou žeriavovej nadstavby, traverzy alebo nosných kontajnerových vidlíc do hmotnosti 30 ton.

Ako priblížil minister obrany SR Jaroslav Naď, novú techniku bude využívať jednotka železničných operácií v zodpovednosti práporu logistiky Hlohovec, ktorá bola deklarovaná ešte v cieľoch spôsobilostí NATO 2017. „Teleskopické kontajnerové manipulátory budú vojaci využívať pri plnení stanovených úloh vrátane prípravy a výcviku. Zároveň budú slúžiť tiež zásobovacej základni na manipuláciu so zásobami ozbrojených síl a samozrejme v prípade potreby aj na účely domáceho krízového manažmentu,“ upresnil.

Celkovo osem kusov teleskopických kontajnerových manipulátorov obstaral rezort obrany prostredníctvom Agentúry NATO pre podporu a obstarávanie (NATO Support and Procurement Agency – NSPA) od spoločnosti Magni TH z Talianska v celkovej hodnote 6 448 560 eur s DPH vrátane techniky a prídavných zariadení. V priebehu septembra 2021 si Ozbrojené sily SR prevzali prvé štyri kusy tejto techniky. Ďalšie štyri manipulátory majú byť dodané do konca roka 2021.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.