MENU

Tím pre integráciu síl NFIU SVK

pôsobí na Slovensku už päť rokov


Pri príležitosti piateho výročia vzniku a pôsobenia Tímu pre integráciu síl NATO (NFIU SVK) na Slovensku včera jeho príslušníkov vo Vajnoroch navštívili minister obrany SR Jaroslav Naď, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer, generálny tajomník Služobného úradu MO SR Peter Kozák a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. Šéf rezortu obrany poďakoval tímu za dosiahnuté úspechy a zároveň vyzdvihol význam úloh a cieľov, ktoré plní.

„Úlohou slovenskej jednotky NFIU SVK je zabezpečovať a koordinovať na území Slovenska rýchle nasadenie spojeneckých síl a podporu kolektívnej obrany s cieľom zabezpečenia požadovanej reakcie-schopnosti NATO. Sme zodpovedným a spoľahlivým aliančným partnerom, čo potvrdzujeme aj pripravenosťou tejto jednotky,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Veliteľ Tímu pre integráciu síl NATO plk. Peter Brauner poďakoval rezortu obrany za všestranné zabezpečenie činnosti NFIU SVK na Slovensku a ocenil tiež úroveň spolupráce s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. „Piate výročie vzniku NFIU SVK nie je len historickým míľnikom, ale predstavuje záväzok pre jej členov i naďalej rozvíjať spôsobilosti a operačnú pripravenosť na plnenie celého spektra stanovených úloh,“ dodal.

Na Slovensku v jednotke NFIU SVK pôsobí národný aj medzinárodný personál – príslušníci OS SR a profesionálni vojaci z Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Spojených štátov amerických a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

Tím pre integráciu síl NATO na Slovensku je jednou zo šiestich jednotiek pod operačným velením Mnohonárodného zboru sever-východ v Štetíne zaradeného do štruktúry síl NATO v oblasti zodpovednosti Spojeneckého veliteľstva síl Brunssume. Plnú spôsobilosť získal 1. júna 2017 a certifikáciou prešiel 3. novembra 2020.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.