MENU

Minister Naď: Ani tí najlepšie pripravení vojaci

nemôžu brániť štát bez adekvátnej techniky


Dôležité operačné spôsobilosti Pozemných síl OS SR sú v súčasnosti zabezpečované kolesovou a pásovou technikou na konci technickej životnosti a znižujúcej sa prevádzkyschopnosti, a to v období, kedy nároky na pripravenosť Ozbrojených síl SR rastú. V nadväznosti na to Ministerstvo obrany SR navrhlo vláde SR obstaranie bojových obrnených vozidiel 8x8, pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel. Vláda SR dnes s návrhmi rezortu obrany súhlasila.

„Zrejme najlepšie túto potrebu a dovolím si povedať, že aktuálne už nutnosť vystihuje prirovnanie k poisteniu. Každý zodpovedný človek si ho zabezpečí pre prípad, že by ho mohol niekedy potrebovať. Ozbrojené sily SR sú takouto poistkou pre každého občana nášho štátu, avšak len s technikou, ktorú majú v danom momente k dispozícii. Investície do ich výzbroje je preto potrebné vnímať v kontexte zabezpečenia obrany a bezpečnosti SR a tiež zodpovedného prístupu ku kolektívnej bezpečnosti spojencov. Ani tí najlepší vojaci nemôžu efektívne brániť štát bez adekvátnej techniky,“ povedal k návrhom minister obrany SR Jaroslav Naď.

Potreba obmeny pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel reflektuje stav BVP-1, BVP-2 a BVP M, ktorými sú v súčasnosti OS SR vyzbrojené. Prevádzkyschopnosť tejto techniky bola v júni 2021 na úrovni 30 percent, pričom náhradné diely a tiež servisná podpora výrobcov je kriticky nedostupná. Obmena je nutná pre zachovanie spôsobilostí OS SR a tiež pre plnenie medzinárodného záväzku – vybudovania ťažkej mechanizovanej brigády deklarovanej v cieľoch spôsobilostí NATO 2017.

Obstaranie bojových obrnených vozidiel 8×8 je základom dosiahnutia požadovaných operačných spôsobilostí OS SR, pričom vytvorí základ k vybudovaniu jednotky stredného mechanizovaného práporu určeného do pohotovosti „Iniciatívy pripravenosti NATO“, ku ktorému sa Slovenská republika zaviazala v rámci plnenia svojich záväzkov voči kolektívnej bezpečnosti Aliancie. Bojové obrnené vozidlá 8×8 patria medzi hlavnú výzbroj koaličných ozbrojených síl, OS SR v súčasnosti takýmto typom techniky nedisponujú. V súvislosti s aktualizáciou predošlého projektu obstarania tohto typu vozidiel bola v rámci rezortu obrany vykonaná analýza formy ďalšieho postupu a prehodnotenie počtov požadovanej techniky v súlade s ekonomickými možnosťami.

Obe obstarávania budú realizované formou spolupráce vláda-vláda, čo garantuje transparentnosť a vylučuje akúkoľvek formu korupcie, pričom dôležitým faktorom pri výbere bude okrem požiadaviek samotných vojakov tiež zapojenie slovenského obranného priemyslu. Oba návrhy boli predmetom predbežného a medzirezortného pripomienkového konania a posúdenia Ministerstvom financií SR – Útvarom hodnoty za peniaze.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.