MENU

Začalo sa cvičenie Toxic Valley 2021

Úvodným nástupom cvičiacich sa 6. septembra v priestoroch Výcvikového testovacieho centra RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch začalo trojtýždňové medzinárodné cvičenie Toxic Valley 2021.

Cvičenie je zamerané na precvičenie činnosti odberových tímov SICA (Sampling and Identification of Chemical Agents) a mobilných chemických, identifikačných laboratórií. Cvičenia Toxic Valley 2021 sa zúčastní takmer 300 príslušníkov Ozbrojených síl SR, Ministerstva vnútra SR a Ozbrojených síl Rakúska, Belgicka, Nemecka, Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Poľska, Slovenskej republiky, Slovinska a Spojených štátov amerických.

„Po minuloročnej prestávke spôsobenej pandémiou, na zvládaní ktorej sa podieľali aj mnohí súčasní účastníci cvičenia, máme opäť možnosť preveriť naše spôsobilosti v reálnych podmienkach,“ uviedol na úvod riadiaci cvičenia plukovník Oliver Toderiška.

Výcvikové testovacie centrum v Zemianskych Kostoľanoch je v podmienkach aliančných krajín výnimočné možnosťou výcviku špecialistov radiačnej chemickej a biologickej ochrany s použitím reálnych toxických chemických látok, zároveň disponujúce akreditáciou Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Práve takýto výcvik zvyšuje odbornú spôsobilosť vojenských a civilných špecialistov pri ich detekcii a následnom precvičení pripravenosti na reakciu pri ich nasadení.

Text: pplk. Štefan Zemanovič, Ozbrojené sily SR /r

Súvisiaci článok:
Cvičenie Toxic Valley začalo

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.