MENU

Minister obrany Naď navštívil vojakov

pôsobiacich v misii UNFICYP na Cypre


Minister obrany SR Jaroslav Naď pri príležitosti 20. výročia pôsobenia Ozbrojených síl SR v misii UNFICYP vycestoval na Cyprus, aby osobne poďakoval nasadeným slovenským vojakom za obetavú službu v prospech mieru a bezpečnosti pod hlavičkou Organizácie spojených národov. Rozsahom aj trvaním je misia UNFICYP vrcholom angažovanosti Slovenska v rámci medzinárodného krízového manažmentu.

„Naši vojaci už dve desaťročia strážia mier, bezpečnosť a status quo v rámci tzv. nárazníkového pásma na ostrove pod kontrolou mierových síl OSN. Počas rokov pôsobenia dokázali svoje kvality – odhodlanie a svedomité plnenie úloh, čo potvrdzuje aj fakt, že v roku 2018 nám Organizácia Spojených národov zverila do pôsobnosti celý Sektor 4. Moje poďakovanie pri tomto okrúhlom výročí preto patrí každému vojakovi a každej vojačke, ktorí kedy boli alebo aktuálne sú súčasťou mierovej misie UNFICYP,“ zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď.

Dlhoročný prínos slovenských vojakov pre misiu ocenila tiež veliteľka UNFICYP genmjr. Ingrid Gjerde. Spolu s ministrom obrany počas návštevy kempu gen. M. R. Štefánika vo Famaguste odovzdali slovenským vojakom medaile OSN a pamätné mince pri príležitosti 20. výročia pôsobenia SLOVCON v misii UNFICYP.

Šéf rezortu obrany dnes navštívil tiež príslušníkov OS SR v patrolovacej základni PB-104 v priestore nárazníkovej zóny Sektoru 4, kde v minulosti pôsobil maďarský kontingent, po ktorom ostal aj názov „Kemp Szent István“. Vzhľadom na to, že v súčasnosti tu plnia úlohy už iba slovenskí vojaci, kemp bol dnes slávnostne premenovaný. Po novom nesie čestný názov „Pribina“.

Počas rozhovorov so slovenskými vojakmi sa minister zaujímal najmä o stav, podmienky a aktuálne potreby vojakov, ako aj o to, aký vplyv mala pandémia na plnenie ich operačných úloh. Zároveň im osobne poďakoval za prácu, ktorou robia Slovensku skvelé meno v rámci medzinárodného spoločenstva, zaželal im úspechy a tiež šťastný návrat domov.

Aktuálne pôsobí v rámci misie UNFICYP 238 príslušníkov OS SR, z toho 24 žien. Ide o 39. rotáciu OS SR v misii. Vojaci sú nasadzovaní na 12 mesiacov. Doteraz sa v misii vystriedalo už 3885 slovenských profesionálnych vojakov, z toho 213 vojačiek.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a  foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.