MENU

Rezorty obrany Slovenska a Cyprusu

podpísali memorandum o porozumení


Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes vycestoval na zahraničnú pracovnú návštevu Cypru. Na pôde cyperského rezortu obrany diskutoval s ministrom obrany Cyperskej republiky Charalambosom Petridesom o aktuálnych témach obrany a bezpečnosti, ako aj o súčasných prioritách a projektoch slovenského rezortu obrany. Zámer ešte intenzívnejšej a efektívnejšej spolupráce potvrdili obaja ministri aj podpisom memoranda o porozumení medzi rezortmi.

„Som veľmi rád, že jeden z prvých výsledkov mojej zahraničnej služobnej cesty na Cyprus môžem oznámiť už pár hodín od príchodu na ostrov. Dnes sme s mojím rezortným kolegom – ministrom obrany Cyperskej republiky Charalambosom Petridesom podpísali Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom obrany Slovenskej republiky a Ministerstvom obrany Cyperskej republiky o spolupráci v oblasti obrany,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň priblížil, že Slovensko má podpísané podobné memorandá len s niekoľkými krajinami, čo ešte viac poukazuje na dôležitosť, ktorú prikladá Slovenská republika vzťahom s Cyperskou republikou.

„Slovenskej republike patrí naše hlboké uznanie za neoceniteľný príspevok do misie UNFICYP. Ide o dôležitý príspevok k budovaniu mieru a stability, ktorý je dnes oveľa dôležitejší ako kedykoľvek predtým,“ uviedol minister obrany Cyperskej republiky Charalambos Petrides. Taktiež ocenil význam podpísaného memoranda v prospech vytvárania nových možností a príležitosti pre ďalšiu spoluprácu ozbrojených síl oboch krajín.

Cieľom memoranda medzi Slovenskou republikou a Cyperskou republikou je nastaviť hlavné princípy pre oblasť vzájomnej spolupráce v otázkach obrany a bezpečnosti medzi oboma krajinami, ako aj rozvinúť ďalšie možnosti spolupráce tak v oblasti výcviku, vojensko-technických aktivít, spoločných cvičení, ale napríklad aj v oblasti vyzbrojovania či vojenského zdravotníctva.

Minister Naď dnes absolvoval tiež rokovanie s veliteľkou tejto misie genmjr. Ingrid Gjerde v priestoroch Veliteľstva mierovej misie UNFICYP v Nikózii, v rámci ktorej aktuálne pôsobí 238 príslušníkov OS SR. Pri tejto príležitosti veliteľka Gjerde poďakovala za slovenský príspevok v misii. Ocenila tiež, že slovenskí vojaci prevzali v roku 2018 plnú zodpovednosť za Sektor 4, čím sa Slovensko stalo jedinou prispievateľskou krajinou v tomto sektore. Témou rozhovoru bol okrem toho aj vplyv pandémie na mierovú misiu a plnenie stanovených úloh.

Súčasťou pracovného programu ministra J. Naďa bola aj návšteva slovenských profesionálnych vojakov – ženistov a príslušníkov Vojenskej polície, ktorí pôsobia v tzv. Kempe Tatry. Šéf slovenského rezortu obrany im pri tejto príležitosti poďakoval za kvalitné plnenie úloh a príkladnú reprezentáciu OS SR v zahraničí.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Pavol Vitko – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.