MENU

Turistický deň so Svidníckymi deťmi

Po náročnom období spojenom s epidemiologickou situáciou a obmedzeniami sa profesionálnym vojakom z veliteľstva 2. mechanizovanej brigády a roty podpory velenia podarilo zorganizovať dňa 22. júla 2021 spoločný turistický pochod s deťmi z detského domova zo Svidníka na vrch Čierna hora.

V rámci celorezortného projektu práce s deťmi a mladými dospelými z Centier pre deti a rodiny (ďalej len CDaR) tak profesionálni vojaci so svidníckymi deťmi prežili slnečný letný deň plný nezabudnuteľných zážitkov, smiechu a krásnych výhľadov z novovybudovanej rozhľadne nad Svidníkom.

Viac ako 12 kilometrový pochod turistickým chodníkom SNP na Čiernu horu začal pri Soche armádneho generála Ludvíka Svobodu na Svidníckom námestí. Červené značenie po lesných cestičkách nás previedlo Ostrým vrchom, kde sa nachádzal hrob neznámych ruských vojakov z 1. svetovej vojny, ktorých vojaci a deti si uctili zapálením sviece, až na samotnú Čiernu horu. Tam už na deti čakali osvedčené a obľúbené športové aktivity a súťaže ako streľba zo vzduchovky, hod granátom, skok vo vreci, preťahovanie lanom a podobne. Okrem toho deti získali aj nové skúsenosti, ktoré budú môcť využiť v reálnom živote pri krízových situáciách, keďže im profesionálni vojaci ukázali aj základy a rôzne spôsoby rozloženia ohňa, či alternatívnu prípravu vojenského potravinového balíčka – PODAPu počas výcvikov vojakov. Vyvrcholením bola spoločná opekačka blízko útulne na Čiernej hore.

Hoci posledné kroky detí po celom dni do priestorov Svidníckeho detského domova boli ťažké, riaditeľ CDaR pán Ľubomír Sluk poďakoval v mene detí príslušníkom OS SR za príjemnú spoluprácu a zážitky, z ktorých detí budú ešte dlho čerpať a ktorými sme spestrili ich chvíle prázdninového oddychu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: npor. Mgr. Barbora Dikyová /red
Foto: 2. mechanizovaná brigáda Prešov, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.