MENU

Delostrelci si prevzali nové húfnice Zuzana 2

Príslušníci Pozemných síl OS SR si dnes v priestoroch 11. mechanizovaného práporu v Martine prevzali prvých osem nových 155 mm samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Určené sú pre samohybný delostrelecký oddiel Michalovce, v rámci ktorého zvýšia spôsobilosti nepriamej palebnej podpory manévrových jednotiek Pozemných síl OS SR.

Nové samohybné kanónové húfnice budú súčasťou integrovaného delostreleckého palebného systému OS SR, použiteľné v širokom spektre operácií v prospech mechanizovaných a motorizovaných práporov so schopnosťou nasadenia na vlastnom území, ako aj v rámci operácií NATO a EÚ. Cieľom projektu je obstaranie celkovo 25 kusov 155mm ShKH Zuzana 2 spolu s príslušenstvom, trenažérom, sadami náhradných dielov, ako aj obstaranie munície s komponentami.

„Moderná a spoľahlivá technika je nevyhnutným predpokladom kvalitného plnenia úloh našich ozbrojených síl, na ktorých závisí zabezpečenie obrany a bezpečnosti našej krajiny a v rámci prípadného nasadenia v zahraničí tiež kolektívna bezpečnosť širšieho spoločenstva spojencov. Dokončenie projektu dodania nových samohybných kanónových húfnic slovenskej výroby je preto ďalším plusom v stabilizácii stavu techniky OS SR a bezpečnosti ako takej,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď. Doplnil, že priebežne do konca roka 2021 bude Ozbrojeným silám SR dodaných ďalších 16 ks húfnic a do konca budúceho roka aj zvyšných 9 kusov 155 mm ShKH Zuzana 2.

Veliteľ Strategického centra krízového manažmentu GŠ OS SR brig. gen. Tibor Králik pri príležitosti prevzatia nových húfnic vyzdvihol ich dôležitosť pre pozemné sily. „Ostatné konflikty v blízkom i vzdialenejšom geopolitickom priestore potvrdzujú opodstatnenosť klasického hlavňového delostrelectva v zostave týchto jednotiek. Jeho moderná samohybná podoba, vrátane potrebných sprievodných systémov, je podmienkou úspešného pôsobenia súčasných pozemných síl na novodobom bojisku,“ uviedol.

Minister J. Naď v tejto súvislosti doplnil, že vedenie rezortu si vzhľadom na stav techniky OS SR uvedomuje potrebu jej modernizácie, pričom na viacerých procesoch intenzívne pracuje. „Stav veľkej časti techniky našich vojakov nezodpovedá obrazu moderných ozbrojených síl. K modernizácii preto pristupujeme s urgenciou, no zároveň s dôrazom na systematickosť, transparentnosť, efektívnosť a napĺňanie požiadaviek samotných vojakov,“ zdôraznil.

Ozbrojené sily SR disponujú okrem nových samohybných kanónových húfnic Zuzana 2 aj 16 kusmi húfnic predošlej verzie – 155mm ShKH vz. 2000 Zuzana, ktoré sú taktiež zaradené vo výzbroji samohybného delostreleckého oddielu Michalovce. Časť z nich je v súčasnosti nasadená v eFP v Lotyšsku, ostatné sú využívané na výcvik v materskom útvare.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Súvisiaci článok:
Nové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné sily

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.