MENU

Minister Naď rokoval s talianskou veľvyslankyňou

Minister obrany SR Jaroslav Naď prijal včera na pôde rezortu obrany veľvyslankyňu Talianskej republiky na Slovensku Catherinu Flumianiovú, ktorá sa mu pri tejto príležitosti predstavila vo svojej funkcii. Témou diskusie boli možnosti rozvoja vzájomnej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. Pri tejto príležitosti zároveň hovorili aj o očakávanej účasti talianskych vzdušných síl na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2021.

„Talianska republika je jedným z našich partnerov a spojencov, preto možnosti rozvoja bilaterálnej spolupráce aj v politicko-vojenskej oblasti sú, verím, našim spoločným záujmom, na ktorom môžeme v budúcnosti stavať,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. Taktiež ocenil v súčasnosti existujúcu spoluprácu slovenských a talianskych vzdušných síl pri zabezpečovaní spoločného výcviku personálu dopravných lietadiel C-27J Spartan, ktoré sú zaradené do výzbroje Vzdušných síl OS SR.

Šéf rezortu obrany J. Naď informoval veľvyslankyňu Flumianiovú o vyslaní príslušníkov OS SR do operácie Európskej únie v Mali a Stredoafrickej republike, ako aj o plánovanom pôsobení príslušníkov Vojenskej polície na nemeckej fregate v Stredozemnom mori v rámci operácie EUNAVFOR MED Irini. Zároveň priblížil, že mandát na ich vyslanie do Stredomoria ešte musí schváliť plénum Národnej rady SR. Talianska veľvyslankyňa C. Flumianiová v tejto súvislosti vyzdvihla pôsobenie dvoch slovenských vojakov na veliteľstve tejto operácie v Ríme.

Počas stretnutia predstavil minister Naď veľvyslankyni Flumianiovej plány a vízie v oblasti modernizácie Ozbrojených síl SR, plnenie medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky vrátane vynakladania 2 % HDP na obranné výdavky a vybudovania ťažkej mechanizovanej brigády, ako aj schválené strategické dokumenty – Obrannú a Bezpečnostnú stratégiu SR.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.