MENU

Štátny tajomník Majer sa zúčastnil na veľtrhu

obranného priemyslu DEFEA v Aténach


Štátny tajomník Ministerstva obrany Marian Majer sa zúčastnil na prvom ročníku veľtrhu obranného priemyslu DEFEA 2021 (Defence Exhibition Athens) v Aténach. Pri tejto príležitosti absolvoval tiež bilaterálne rokovania so zástupcom ministra národnej obrany Helénskej republiky Alkiviadisom Stefanisom a štátnym tajomníkom Ministerstva obrany Cyperskej republiky Andreasom P. Loukom.

„Prienikom stretnutí bola prioritne téma rozvoja bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. V kontexte veľtrhu obranného priemyslu som využil príležitosť aj na predstavenie slovenských produktov, ako napríklad samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2, ktorej výrobcom je štátny podnik Konštrukta Defence, či ďalších slovenských producentov,“ uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer. Na veľtrhu prezentuje produkty obranného priemyslu celkovo 21 krajín, pričom svoje zastúpenie na ňom majú viaceré slovenské spoločnosti.

V rámci rokovania so zástupcom ministra národnej obrany Helénskej republiky Alkiviadisom Stefanisom využil štátny tajomník M. Majer priestor na výmenu informácií o aktuálne prebiehajúcich modernizačných projektoch, pokroku v Centre výnimočnosti NATO pre integrovanú vzdušnú a raketovú obranu a predostrel tiež možnosť vyslania príslušníka gréckych ozbrojených síl do Styčného tímu pre integráciu síl NATO na Slovensku.

S kolegom – štátnym tajomníkom cyperského ministerstva obrany Andreasom P. Loukom diskutoval M. Majer o vzájomnej spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti aj prostredníctvom vojenských pridelencov. Štátny tajomník M. Majer v tejto súvislosti poďakoval za akreditáciu nového slovenského vojenského pridelenca v Cyperskej republike, plukovníka Martina Soviča. Ďalší rozvoj spolupráce s Cyprom má podporiť aj pripravované memorandum o porozumení rezortov obrany oboch krajín.

Počas veľtrhu sa v rámci prezentácie slovenských spoločností štátny tajomník M. Majer stretol aj s gréckym ministrom obrany a náčelníkom generálneho štábu, slovinským ministrom obrany a náčelníkom Generálneho štábu Armády ČR.

Dnešnému pracovnému programu štátneho tajomníka predchádzala včerajšia návšteva námornej základne Souda Bay na ostrove Kréta, v ktorej sídli Výcvikové centrum NATO pre námorné zásahové operácie NATO, ako aj základne protivzdušnej obrany NATO pre odpaľovanie riadených rakiet a Centrum výnimočnosti NATO pre integrovanú vzdušnú a raketovú obranu NATO. Okrem toho absolvoval M. Majer tiež prehliadku priestorov 115. bojového krídla Gréckeho vojenského letectva.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.