MENU

Silové rezorty našli „Železného muža“

Je ním opäť profesionálny vojak


V priestoroch Centra výcviku Lešť sa 7. až 8. júla uskutočnil v poradí už 15. ročník súťaže „Železný muž“, v rámci ktorej si zmerali sily príslušníci troch rezortov - ministerstva obrany, ministerstva vnútra a ministerstva spravodlivosti. Celkovo 30 mužov si preverilo svoje kvality v náročných disciplínach a navyše za tropických teplôt. Víťazom, teda „Železným mužom“ sa stal opäť príslušník Ozbrojených síl SR desiatnik Tomáš Dzurila z práporu ISTAR v Prešove.

„Som hrdý, že prvenstvo obhájil profesionálny vojak, no s obrovským obdivom blahoželám všetkým chlapom, ktorí sa na tejto náročnej súťaži zúčastnili. Už iba z prehľadu disciplín ide rešpekt. Som rád, že v službe vlasti máme aj takýchto železných mužov, a to naprieč rôznymi rezortmi,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď. Na druhom mieste v súťaži sa umiestnil podpráporčík Matej Veselý z PPÚ Žilina a tretie miesto získal nadpráporčík Peter Ursíny z PPÚ Banská Bystrica.

Súťažiaci absolvovali napríklad zrýchlený presun v uniformách a so zbraňou na 5 kilometrov, prekážkovú dráhu CIZMA, ťahanie deväťtonového terénneho vozidla Aktis na vzdialenosť 40 metrov, zhyby na hrazde nadhmatom spojené v jednej disciplíne s nosením 200 kg a vyše 60 kg predmetov na vzdialenosť 50 metrov, šplhanie na lane bez prírazu, otáčanie 200 kg pneumatiky, či zdvíhanie klady a ďalšie. Na záver preveril železných mužov tiež skok z vrtuľníkového a výsadkového trenažéra Jakub Koloseum do vododromu, plávanie v maskáčoch a kanadách a následne opätovné vylezenie do vrtuľníka z vodnej hladiny po lanovom rebríku.

Organizátorom súťaže Železný muž je Centrum výcviku Lešť prostredníctvom svojho Odboru špeciálneho výcviku. Rezort obrany reprezentovali 5 príslušníci z Vojenskej polície, práporu ISTAR, Čestnej stráže prezidentky SR, mechanizovaného práporu a protilietadlovej raketovej brigády.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU a TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jozef Žiak – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.