MENU

Minister Naď rokoval s Janom Havránkom,

námestníkom českého ministra obrany


Pri príležitosti začiatku jednej z najvýznamnejších konferencií o bezpečnosti v Európe – GLOBSEC 2021 dnes minister obrany SR Jaroslav Naď rokoval s námestníkom českého ministra obrany Janom Havránkom. Počas diskusie venovali pozornosť aktuálnym témam obrany a bezpečnosti, ako aj plánom a víziám v oblasti modernizácie a rozvoja ozbrojených síl.

„Spoločné témy, aktívny záujem o rozvoj spolupráce, ale predovšetkým hodnotová a regionálna blízkosť vytvárajú pre obe krajiny vynikajúcu príležitosť pre cieľavedomé a koordinované rozpracovanie tém obrany a bezpečnosti na úrovni EÚ, NATO, ako aj V4,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Šéf rezortu obrany počas diskusie vyzdvihol pôsobenie dvoch príslušníkov OS SR v českom Centre výnimočnosti NATO pre oblasť spoločnej chemickej, biologickej, radiačnej a nukleárnej ochrany a Mnohonárodnom logistickom koordinačnom centre v Prahe, ako aj plnenie úloh príslušníkov Armády ČR v Styčnom tíme pre integráciu síl NATO (NFIU) a Centre výnimočnosti NATO pre oblasť likvidácie výbušných materiálov v Trenčíne. Ocenil tiež spoločné aktivity ozbrojených síl oboch krajín v rámci vzdelávania a výcviku, ako aj spoluprácu na regionálnej a medzinárodnej úrovni.

Minister Naď priblížil námestníkovi J. Havránkovi plány a ciele rezortu, a to najmä z pohľadu rozvoja a modernizácie OS SR, ako aj novoprijaté strategické dokumenty – Bezpečnostnú stratégiu SR a Obrannú stratégiu SR. Informoval ho tiež o pripravovanom Akčnom pláne boja proti hybridným hrozbám. Témou rozhovoru bola tiež podpora podnikov domáceho obranného priemyslu, účasť profesionálnych vojakov na spoločných cvičeniach, ako aj pôsobenie v medzinárodnom krízovom manažmente.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.