MENU

Do Košíc priletel zlatý orol

Je celkom bežné, že výrobcovia najmä menších lietadiel, určených na športové lietanie i dopravu malého počtu cestujúcich, označujú svoje jednotlivé typy nie len číslom, respektíve kombináciou čísla a písmen, ale dávajú im aj doplnkové slovné označenia.

Takéto slovné označenie má aj jedno z ľahkých dvojmotorových transportných lietadiel, ktoré nedávno „zakotvilo“ na niekoľko dní na našom letisku. Ide o lietadlo Cessna 421C, ktoré má doplnkové slovné označenie Golden Eagle. Preklad tohto označenia do slovenčiny pravdepodobne nerobí problém nikomu, kto sa s angličtinou aspoň trochu „zblížil“: áno, je to tak, názov môžeme jednoducho preložiť ako zlatý orol.

Pretože o živých vtákoch toho viem podstatne menej (vlastne nič…) ako o takpovediac oceľových (či dnes už skôr hliníkových či kompozitných) vtákoch – lietadlách – k slovu prišiel internet. Zaujímalo ma, či zlatý orol žije a hniezdi aj v našej prírode – bohužiaľ slovenské články sa o nijakom zlatom orlovi nezmieňujú. Napokon som si spomenul na starú prekladateľskú zásadu: nikdy, skutočne nikdy netreba prekladať doslovne, teda slovo za slovom. Anglické slovo golden samozrejme znamená zlatý a eagle je anglický názov orla – celý výraz golden eagle však v angličtine označuje dravca, ktorý sa slovensky nazýva orol skalný.

Vráťme sa ale k zlatému alias skalnému orlovi, ktorý nedávno pristál na našom letisku. Ide o lietadlo typu 421, ktoré firma Cessna vyvinula začiatkom 60. rokov minulého storočia, a to ako pretlakovú verziu modelu 411. Prvý vzlet modelu 421 sa uskutočnil 14. októbra 1965, teda pred 53 rokmi. Prví odberatelia prevzali lietadlá tohto typu v roku 1968. Lietadlo bolo postupne modernizované, pričom verzia 421C bola certifikovaná v októbri 1975.

Hlavnou novinkou tejto verzie bolo tzv. mokré krídlo, ktoré plní aj funkciu palivovej nádrže (ide o tzv. integrálnu palivovú nádrž). Na pohon tejto verzie slúžia dva prepĺňané ploché šesťvalce firmy Continental, každý s výkonom 280 kW. Typ 421 dosahuje maximálnu rýchlosť 475 km/h a je tak najrýchlejším lietadlom s piestovými motormi, aké kedy Cessna vyrábala.

Do Košíc priletela Cessna 421C Golden Eagle s českou poznávacou značkou OK-IAM, patriaca spoločnosti Czech Aviation FC. Lietadlo bolo vyrobené v roku 1982, pôvodne lietalo v USA s poznávacou značkou N2740B a do Českej republiky sa dostalo v roku 2017. Osemmiestne lietadlo s klubovým usporiadaním sedadiel je vybavené toaletou, minibarom a modernou avionikou Garmin. Cestovná rýchlosť lietadla je 413 km/h, maximálna výška letu je 9450 m a dolet je okolo 2200 km. O obľúbenosti lietadiel radu 421 svedčí to, že do skončenia výroby v roku 1985 bolo vyrobených 1916 lietadiel tohto radu, z toho 859 verzie 421C.

Mimochodom, nad slovenskými horami poletuje približne 200 až 250 orlov skalných.

Text a foto: Radomír Mlýnek, Letisko Košice /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.