MENU

Plachtárske majstrovstvá Slovenska 2018

Tohoročné Plachtárske majstrovstvá Slovenskej republiky sa uskutočnili v termíne od 9. do 22. júna na letisku v Prievidzi. Predstavilo sa na nich 46 súťažiacich – 26 v klubovej a 20 v kombinovanej riede. Priniesli lietanie v pomerne zložitom počasí, ale zároveň až deväť letových dní a rovnaký počet platných disciplín.

Kúpanie v „barickom bahne“
Keď tento pre mnohých z nás nový termín spomenul na prvom brífingu meteorológ Ivan Chlebovec, netušili sme, čo presne má na mysli. Hneď prvá súťažná úloha – racing task na „južné zeme“, nás však do problematiky uviedla. Slabé stúpania, nepríjemne prašivá obloha s nízkou dohľadnosťou a malé dostupy nám robili hlavných spoločníkov v letovom dni, ktorý by bolo možné nazvať: „Dunaj nebol nikdy tak ďaleko…“

Klubová trieda letela na otočky Nitra, Pribeta a späť do Prievidze, kombíci mali trať predĺženú na juh do Moče, malej obce na brehu Dunaja. Pri ňom sme mali mnohí pocit, že výletné lode smerujúce proti prúdu do Rakúska plávajú rýchlejšie, než je naša priemerná rýchlosť. Motanie sa vo výškach väčšinou len 300 až 850 metrov nad terénom odskúšalo najmä psychickú odolnosť a trpezlivosť pretekárov, z ktorých úlohu dokončila len časť. Pre nás neskoršie dolietavajúcich bola limitujúcou búrka nad horným tokom rieky Nitra na poslednom ramene.

Text a foto: Peter Hupka

Viac sa dočítate v časopise AeroHobby 4/2018, ktorý vyšiel 18. 7. 2018

Obsah AeroHobby 4/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.