MENU

Heavy metal chipping – Junkers D.I

Poznám mnoho modelárov, ktorí majú zo stavby prvovojnových lietadiel prekvapivo strach. Častokrát mi hovoria, že by si niektorú stavebnicu veľmi radi postavili, ale že výplety nikdy nerobili, drevený povrch je pre nich niečo nenapodobiteľné a preboha, dve krídla? Tie predsa udržať v geometrickej rovine nie je v ľudských silách. Či sú to skutočne reálne obavy, alebo z nich hovorí len maskovaná lenivosť, dnes však už dokážeme jednoducho odhaliť. Wingnut Wings nielen pre nich aktuálne vydávajú niečo ako prvovojnový štartovací balíček: novú stavebnicu lietadla, ktoré sa muselo javiť v dobe svojho vzniku ako z budúcnosti – drobného Junkersu D.I.

Celokovová konštrukcia potiahnutá vlnitým plechom, jedno krídlo a takmer žiadny vonkajší výplet by sa dali považovať za charakteristiky stíhača z 2. svetovej vojny. Keď v roku 1918 Hugo Junkers prišiel s malým a atypickým lietadlom, mnoho i skúsených pilotov pozeralo na stroj, ktorý predbehol svoju dobu, so značnou nedôverou.

Napriek všeobecnej nevôli a odsudzovaniu sa typ dostal do sériovej výroby a niekoľko vyrobených exemplárov pred koncom vojny dokonca našlo uplatnenie i v akcii. Pár britských pilotov dokonca potvrdilo, že sa s nemeckým strojom stretlo vo vzduchu. Sériová výroba však začala prineskoro na to, aby typ predviedol svoj potenciál. Počet vyrobených strojov sa zastavil na štyridsiatke, čo sa odrazilo aj na obrazovej dokumentácií, ktorá sa z Junkersov do dnešných dní zachovala. Počet odfotografovaných strojov by sa dal porátať na prstoch oboch rúk, preto bolo celkom prekvapivé, že Wingnut Wings si za novinku vybrali práve tento nezvyčajný a ojedinelý typ.

Text a foto: Zdenko Bugáň

Viac sa dočítate v časopise Modelář 5/2018, ktorý vyšiel 9. 5. 2018

Obsah Modeláře 5/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.