MENU

Sliačski výkonní letci absolvovali povinné zoskoky

Ak sa povie výkonný letec, každý si predstaví muža v kabíne lietadla. No len málokto vie, že každý profesionálny vojak ustanovený do funkcie výkonného letca musí vykonať 15 cvičných zoskokov padákom. Päť zoskokov musí vykonať pred začatím leteckého výcviku a ďalších desať zoskokov padákom musí vykonať do 5 rokov, počínajúc rokom ustanovenia do funkcie. V našom taktickom krídle sa táto povinnosť týka piatich výkonných letcov.

Jeden z nich – poručík Radoslav Šlampiak dňa 31. januára vykonal svoj piaty zoskok, a teda môže začať základný letecký výcvik. Na zoskokoch sa zúčastnili aj zostávajúci štyria výkonní letci, pre ktorých to bol ich v poradí desiaty zoskok. Boli to poručíci Marek Bobček, Eduard Marhevka, Vladimír Masaryk a Lukáš Kúdela.

Ako pred každým zoskokom tak aj teraz predchádzala zoskokom dôkladná pozemná príprava pod vedením príslušníkov padákovej výsadkovej a záchrannej služby. Výkonní letci si pri zoskokoch osvojili výskok z leteckej techniky, riadenie padáka, ako aj samotné pristátie do terénu. V prípade núdzového opustenia lietadla všetci veríme, že túto situáciu aj vďaka takej dôkladnej príprave úspešne zvládnu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Taktické krídlo Otta Smika Sliač, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.