MENU

Blue Flag 2017

Cieľom nebolo víťaziť, ale učiť, ako víťaziť


Izraelské aerokozmické sily sa v posledných rokoch zamerali na podstatné rozšírenie spolupráce so vzdušnými silami spriatelených štátov. Nielenže sa zúčastnili na cvičeniach v zahraničí, napríklad na cvičení Inioxos v Grécku či Red Flag v USA, ale organizujú ich aj na vlastnom území. Spočiatku len bilaterálna spolupráca sa rozrástla na rad cvičení Blue Flag s desiatkami lietadiel a vrtuľníkov, ktoré nie náhodou pripomínajú cvičenia organizované na nevadskej základni Nellis.

Prvé cvičenie Blue Flag pripravili Izraelské aerokozmické sily (Zroa HaAvir VeHahalal) 24. až 28. novembra 2013. Zúčastnili sa na ňom okrem lietadiel Izraelských vzdušných síl aj viacúčelové stíhacie lietadlá F-16 z Grécka, ľahké stíhacie bombardéry AMX Ghibli a úderné lietadlá Tornado IDS z Talianska a úderné lietadlá F-15E Strike Eagle USAF. Cvičenie sledovali pozorovatelia z viac ako 20 štátov.

Druhé cvičenie Blue Flag sa uskutočnilo od 13. do 28. novembra 2015 za účasti viacúčelových stíhacích lietadiel F-16 z Grécka a Poľska, úderných lietadiel Tornado IDS z Talianska, stíhacích lietadiel F-15C/D Eagle a úderných lietadiel F-15E Strike Eagle USAF. Cvičenie tentoraz sledovali pozorovatelia až z 34 krajín.

Tretí Blue Flag sa uskutočnil od štvrtka 2. do piatka 17. novembra 2017. Zúčastnili sa na ňom lietadlá a letové a pozemné posádky ôsmich krajín a sledovali ho vojenskí pridelenci z viac ako 40 krajín.

Text: Alexander Golz, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Alexander Golz, AMI, IASF, USAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 1/2018, ktorý vyšiel 10. 1. 2018.

Obsah L+K 1/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.