MENU

Servus, Transall!

Koniec lietadiel C-160 na základni Penzing


Kalendár ukazuje 28. septembra 2017. Na leteckej základni Penzing pri meste Landsberg, len 50 km západne od Mníchova v Bavorsku v Spolkovej republike Nemecko, sa chystá ofi ciálny „Flyout“ - definitívny koniec pre Leteckú dopravnú eskadru 61 a zrušenie prevádzky na letisku.

Na ploche postávajúce osoby sa však usmievajú. Zástupcovia bavorskej politiky a médií sa tešia na let v dopravnom stroji Luftwaffe, no nie v hocijakom. Je to Transall C-160D „Strieborný gamízek“, vlajkový stroj Leteckej dopravnej eskadry 61 (Lufttransportgeschwader 61; LTG 61), ktorý pri tejto príležitosti na okružnom lete ponad bavorské Alpy pilotuje sám veliteľ (Kommodore) eskadry plukovník Daniel Draken. Druhým pilotom e kapitán Alexander Linden. „Cleared for také off Runway 25 – dráha 25, vzlet povolený”, to je symbolicky posledné povolenie na štart zo základne Penzing.

Rozlúčkový let s čestnými hosťami na palube predviedol, čo lietadlo C-160 ešte dokáže. Strmým stúpavým letom vedie plukovník Draken stroj na juh do výšky 600 m nad terénom. Letí sa až ku Füssenu a ponad Landsberg a Altenstadt popri hrade Neuschwanstein nad jazero Forggensee a popri Wieskirche (Pútnický kostol vo Wies) v smere na jazero Kochelsee. Let pokračoval ponad jazero Tegernsee až po jazero Chiemsee. Odiaľ „Strieborný gamízek“ zamieril na domovskú základňu. Za sebou zanechal jazerá Starnberger See (Starnberské jazero) a Ammersee, aby napokon dosadol na dráhu v Penzingu. Pre mnohých na palube to bol prvý, ale iste aj posledný let v Transalle. Hostia dokonca mohli z pilotnej kabíny cez plecia posádky sledovať trať letu a alpskú panorámu pod pravou časťou nosnej plochy. Počas rozlúčkového letu stroj „Strieborný gamízek“ sprevádzalo ďalšie lietadlo s nápisom „Servus, Transall… drž sa“. Na jeho palube sa viezli, z hľadiska politiky, menej dôležité osoby. Pre historický okamih však boli omnoho dôležitejšie. Išlo totiž o fotografov, ktorí zdokumentovali túto chvíľu.

Text: Alexander Golz, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Alexander Golz

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 11/2017, ktorý vyšiel 1. 11. 2017.

Obsah L+K 11/2017 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.