MENU

Load Diffuser 2017

Príslušníci 2. taktickej letky Taktického krídla Sliač sa zúčastnili od 31. mája do 9. júna 2017 na medzinárodnom leteckom cvičení Load Diffuser 2017, ktoré sa konalo na území Maďarskej republiky. Spolu s ostatnými účastníkmi cvičenia operovali z leteckej základne Kecskemét.

Slovenská účasť
Hlavnou úlohou slovenských posádok bolo poskytovanie priamej leteckej podpory (CAS) podľa požiadaviek predsunutých leteckých navádzačov (FAC/JTAC) z participujúcich krajín, ako aj výcvik v tomto type operácií pre najmladších pilotov. Počas cvičenia vykonali najmladší piloti vo výcviku svoje prvé lety CAS mimo územia Slovenskej republiky, v ktorých obstáli výborne. Príslušníci PVZaS zasa precvičovali spoločné výsadky s partnermi z Maďarska a vykonali niekoľko taktických zoskokov.

Pomyselnou čerešničkou na torte a najcennejšími skúsenosťami z cvičenia však bola historicky prvá účasť pilotov slovenského taktického letectva na misiách COMAO (Combined Air Operation), počas ktorých boli zaraďovaní do ofenzívnych operácií proti pozemným cieľom a protivzdušnej obrane protivníka a plnili úlohy ochrany výsadku a jeho opätovného vyzdvihnutia z priestoru operácie, a to spolu s lietadlami F-16 US Air National Guard a lietadlami JAS-39 Gripen Maďarska.

Text: RNDr. Michal J. Stolár, Martin Stolár
Foto: autori, MEM, PRK Load Diffuser, USAF

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2017, ktorá vyšla 11. septembra 2017.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.