MENU

Spomienka na obete vpádu vojsk Varšavskej zmluvy

Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák si v pondelok 21. augusta na Šafárikovom námestí v Bratislave pripomenul v mene rezortu obrany pamiatku obetí vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Česko-Slovenska v roku 1968.

Pripomíname si už 49. výročie vojenskej intervencie do bývalej ČSSR. Bola naplánovaná ako operácia pod krycím názvom “Dunaj”. Uskutočnila sa v noci z 20. na 21. augusta 1968 (okolo 23.00 h). Okrem sovietskych vojsk sa na vojenskej intervencii do bývalého Československa zúčastnili jednotky Poľskej ľudovej armády, Maďarskej ľudovej armády a Bulharskej ľudovej armády.

Sovietske vojenské jednotky zotrvali na území bývalého Československa až do 2. dekády júna 1991, keď ho opustili posledné vojenské jednotky. Odsun sovietskych vojsk trval 16 mesiacov. Koordinovala a zabezpečovala ho Správa pre zabezpečenie odsunu sovietskych vojsk pod velením genmjr. Svetozára Naďoviča. Podľa jeho údajov bolo na území Slovenska v danej dobe dislokovaných 10 247 vojakov a 5075 ich rodinných príslušníkov.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.