MENU

Medzinárodný tender na 3D radary sa končí

MO SR ich chce obstarať formou vláda – vláda


Súťaž na obstaranie 3D rádiolokátorov bude v najbližších dňoch oficiálne ukončená. Oznámenie o zrušení súťaže bolo včera zaslané do slovenského aj európskeho vestníka a informované budú aj firmy, ktoré sa do súťaže zapojili.

„Po zverejnení tejto informácie vo vestníkoch bude súťaž oficiálne ukončená. Vzhľadom na to, že tender sa za takmer tri roky nepodarilo ukončiť, rádiolokátory chceme obstarať formou vláda – vláda. V najbližších dňoch predložíme tento návrh riešenia vláde SR,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Rezort obrany plánuje rokovania na úrovni vláda – vláda o najvýhodnejšej ponuke so šiestimi krajinami. Nakúpiť chce rádiolokátory stredného, malého a blízkeho dosahu. Vyplýva to z požiadavky Ozbrojených síl SR na obstaranie na komplexné riešenie radarovej techniky protivzdušnej obrany.

Minister včera spolu s ďalšími predstaviteľmi rezortu obrany a ozbrojených síl informoval zástupcov médií aj o aktuálnom stave ostatných modernizačných projektov. V prípade nadzvukového letectva pokračujú rokovania so Švédskom a USA, pričom minister obrany Peter Gajdoš potvrdil, že návrh riešenia budúcnosti nadzvukového letectva predloží na rokovanie vlády najneskôr do 29. júna 2018. Približne v rovnakom období plánuje rezort obrany predložiť vláde aj materiál o BOV 8×8, ktorého prototyp sa po kontrolných skúškach a skúškach v extrémnych klimatických podmienkach vo Fínsku v súčasnosti podrobuje aj vojskovým skúškam. Obstarávanie viacúčelových taktických vozidiel 4×4 ďalej pokračuje analýzou technických a ekonomických parametrov predložených ponúk. Zástupcovia médií boli informovaní aj o ambícii doplniť výzbroj OS SR o 25 samohybných kanónových húfnic 155 mm ShKH Zuzana 2 cez štátny podnik Konštrukta Defence a. s. Podpora domáceho obranného priemyslu je jednou z priorít, ktorá vychádza z programového vyhlásenia vlády.

Témou stretnutia boli aj dve nové lietadlá Spartan C-27J a ich využitie pre potreby domáceho a medzinárodného krízového manažmentu. V najbližších mesiacoch budú na Slovensko dodané aj ďalšie dva vrtuľníky typu UH-60M Black Hawk.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.