MENU

V roku 2018 chceme pokračovať v budovaní

funkčných a akcieschopných ozbrojených síl


Cieľom vedenia rezortu obrany je aj v roku 2018 pokračovať v budovaní moderných, funkčných a akcieschopných profesionálnych ozbrojených síl a naďalej tak napĺňať programové vyhlásenie vlády a program Slovenskej národnej strany. Na včerajšej tlačovej konferencii to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

“V minulom roku sme vypracovali nosné strategické dokumenty, ktorých základom je Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR do roku 2030. Na základe neho budeme v tomto roku realizovať systémovú a systematickú modernizáciu,” povedal šéf rezortu obrany. Zároveň zdôraznil, že rezort chce tiež pokračovať v napĺňaní hesla „všetko pre vojaka“ tak, aby vojaci mali zabezpečené všetko potrebné z hľadiska výcviku, výstroja a výzbroje.

Ako uviedol predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť a podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko, rezort obrany v uplynulom roku aktívne spolupracoval s branno-bezpečnostným výborom. Minister Gajdoš poslancov informoval tak o modernizačných projektoch, ako aj o kontrole muničných skladov. „Rád by som vyzdvihol transparentnosť ministra obrany a komplexnosť informácií, ktoré výboru predkladal,“ povedal.

Predseda poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany Tibor Bernaťák zdôraznil, že rezort obrany v uplynulom roku plnil v oblasti legislatívy program Slovenskej národnej strany. “Výsledkom je atraktívnejšia dobrovoľná vojenská príprava, ale aj navýšenie príspevku pre účastníkov národného boja za oslobodenie a vdovcom a vdovám po nich,” uviedol. A rovnako tak lepšie podmienky pre vojakov aktívnych záloh, ktoré boli už schválené vládou a čaká ich ešte legislatívny proces v rámci Národnej rady SR.

Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko, ktorý je zároveň koordinátorom pre tvorbu a realizáciu strategických dokumentov, zdôraznil, že Dlhodobý plán je historickým plánom investícií, ktorý 25 rokov absentoval. “Ide o nosný dokument pre systémovú a systematickú prácu, ktorý obsahuje základné ciele v oblasti modernizácie, personálu a budúcej podoby ozbrojených síl,” vysvetlil.

Aj v roku 2018 chce rezort obrany plniť svoje medzinárodné záväzky orientované na proeurópske a proatlantické smerovanie, implementovať strategické dokumenty v praxi a pokračovať v zmysluplnej modernizácii. “A predovšetkým chceme nastaviť systémové riešenie personálnej politiky a s ňou súvisiace zmeny príslušnej legislatívy,” zdôraznil minister Gajdoš. Prioritou naďalej zostáva aj to, aby občania ozbrojeným silám dôverovali a vedeli, že sa na ne môžu vždy spoľahnúť.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.