MENU

Štáb prešovskej brigády pozná priority

2. mb vo výcvikovom roku 2018


V utorok 9. januára 2018 počas spoločného zhromaždenia príslušníkov veliteľstva a štábu 2. mechanizovanej brigády (2. mb) predstavil veliteľ Prešovskej mechanizovanej brigády brigádny generál Martin Stoklasa profesionálnym vojakom brigády priority výcvikového roka 2018 a zámer ich plnenia. Tento rok ich má brigáda šesť.

Prvou prioritou je udržať a rozvíjať pripravenosť 2. mb na použitie pri obrane SR – kolektívnej obrane NATO. Zámerom tento priority je napr. pokračovať/udržiavať prípravu národného cieľa NC – mechanizovaná brigáda na úrovni veliteľstva a štábu mechanizovanej brigády. V poradí druhou prioritou je zabezpečiť úlohy prípravy a pohotovosti vyčlenených príspevkov 2. mb pre sily NATO – NRF/VJTF a eFP (enhanced Forward Presence), cieľov spôsobilostí 2017.

Jedným zo zámerov je prispievať do cieľov spôsobilosti NATO – mechanizovaná práporová skupina v silách vysokej pripravenosti. Ďalšou prioritou je podieľať sa na príprave a zabezpečení nasadenia príspevkov Pozemných síl Ozbrojených síl SR v tomto roku do operácií mimo územia SR a aktivít NATO na podporu a budovanie kapacít ozbrojených síl Irackej republiky.

Súčasti 2. mb sa budú v roku 2018 podieľať na personálnom doplnení a príprave do operácie Iracká podpora, ALTHEA, RS Afganistan, UNFICYP Cyprus. V ďalšom veliteľ brigády priblížil prioritu týkajúcu sa pripravenosti 2. mb pre plnenie asistenčných úloh v prospech Policajného zboru SR a úloh domáceho krízového manažmentu na území SR.

V súčinnosti s SCKM, PZ SR, HaZZ, SČK budú súčasti 2. mb, konkrétne 22. mechanizovaný prápor Michalovce, pripravovať a vykonávať cvičenie „Nový horizont 2018“ v júli ako spoločné cvičenie rezortov MO SR a MV SR so zameraním na podporu Ozbrojených síl SR pri plnení úloh v čase vojny a vojnového stavu.

Aj v tomto roku budú súčasti 2. mb pokračovať v zavádzaní novej výzbroje, techniky a materiálu. Jedným so zámerom tejto priority je podieľať sa na príprave cieľa spôsobilostí CT 2017 – INF – H-BDE – ťažká brigáda.

Poslednú šiestu prioritou, ktorú brigádny generál Stoklasa predstavil, je naďalej zabezpečovanie aktivít a participácia ozbrojených síl na verejnosti, nevynímajúc zabezpečenie osláv 25. výročia vzniku SR a Ozbrojených síl SR či spoluúčasť na zabezpečení 100. výročia vzniku Československej republiky.

Aj tento rok budú súčasti prešovskej brigády pokračovať v projekte Príprava obyvateľstva na obranu štátu, ktorého cieľom je prehĺbiť účinnosť brannej výchovy a brannej prípravy žiakov a študentov vykonávaním prednášok, ukážok činností ozbrojených síl a ďalšími aktivitami v rámci výučby na základných a stredných školách a zvýšiť tak všeobecné povedomie mladej generácie o bezpečnostnom systéme SR a úlohách Ozbrojených síl SR.

V závere spoločného zhromaždenia brigádny generál Stoklasa vyjadril odhodlanie plniť úlohy druhej brigády vo výcvikovom roku 2018 s osobným prispením každého jedného príslušníka veliteľstva a štábu 2. mb.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: npor. Mgr. Ing. Dominika Vojtašková, 2. mechanizovaná brigáda Prešov /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.