MENU

Slovenský štít vyvrcholil Dňom ukážok spôsobilostí

V priestoroch Centra výcviku Lešť vyvrcholilo 19. októbra za účasti predsedu výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Antona Hrnka, náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Milana Maxima, jeho zástupcu generálporučíka Pavla Macka, veliteľa pozemných síl generálmajora Jindřicha Jocha, ďalších zástupcov OS SR, vojenského a diplomatického zboru akreditovaného na Slovensku, brigádneho generála Timothy Thomblesona z Národnej gardy štátu Indiana z USA a ďalších hostí Dňom ukážok spôsobilostí dvojstupňové veliteľsko-štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk a podporou simulačných technológií Slovenský štít 2017.

Generál Maxim zdôraznil, že cvičenie je vyvrcholením výcvikového cyklu počas celého roka a je najdôležitejšou výcvikovou aktivitou ozbrojených síl. Zároveň je aj vyvrcholením prípravy na certifikáciu národného cieľa 2013 mechanizovaná brigáda v silách nižšej pripravenosti, čo je slovenský príspevok na nasadenie v systéme spoločnej obrany v rámci Aliancie od začiatku budúceho roka. „Tento rok bol Slovenský štít zameraný predovšetkým na vojenské ohrozenie štátu a na prípravu veliteľov a štábov. Podľa mňa cvičiaci vo všetkých smeroch splnili stanovené ciele,” s uspokojením konštatoval generál Maxim. Spokojnosť s tým, že OS SR sa postupne posúvajú vo svojich spôsobilostiach a v pripravenosti k obrane krajiny vyjadril aj Anton Hrnko.

Generálmajor Jindřich Joch doplnil, že na cvičení sa celkovo podieľalo 1287 vojakov troch armád: Slovenska, Národnej gardy štátu Indiana z USA a Česka, ktorí disponovali 340 kusmi techniky (kolesovej, pásovej a špeciálnej). „Som rád, že ciele tohto dvojstupňové komplexného štábneho nácviku boli splnené a sme pripravení na plánovanie a riadenie operácií,“ poznamenal veliteľ pozemných síl.

Cvičenie podľa neho dokonale preverilo spôsobilosti veliteľstva a štábu brigády (na báze veliteľstva prešovskej mechanizovanej brigády) v plánovaní a riadení operácie na obranu územia SR, precvičilo zriaďovanie miesta velenia kombinovaným spôsobom. Zároveň preverilo spôsobilosti veliteľstiev a štábov práporov, ale aj precvičilo manévrové jednotky v plnení ofenzívnych a defenzívnych aktivít. Jednotky bojovej podpory v plnení odborných úloh podpory manévrových jednotiek, ale aj jednotky síl pre špeciálne operácie v uskutočňovaní operácií.

Účastníci Dňa ukážok spôsobilostí na cvičisku Oremland si pozreli ukážku taktických spôsobilostí jednotiek pri boji v zastavanom priestore. Veliteľ prvej mechanizovanej roty levického práporu kapitán Marek Žáčik mal v priebehu cvičenia k dispozícii okrem svojich vojakov, ktorí v tomto roku tri mesiace úspešne plnili úlohy výcvikovej misie Štefánik v Lotyšsku v rámci posilnenia východnej hranice NATO, aj prieskumné družstvo z rožňavského práporu RCHBO, michalovských ženistov s mostným tankom, zástupcov obväziska a úspešne spolupracoval pri plnení úlohy s príslušníkmi Vojenskej polície i žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Ochranu spomínaného účelového zoskupenia proti prípadnému vzdušnému napadnutiu zabezpečovali príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády s prostriedkami Igla. “Úlohou útočiacich vojakov bolo zničiť nepriateľa a ovládnuť daný priestor. Svoju úlohu splnili,” uviedol po skončení ukážky generálmajor Joch.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR via Veliteľstvo pozemných síl Trenčín, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.