MENU

Dobrovoľná vojenská príprava pokračuje

Na výcvik nastúpilo 94 nových záujemcov


Na výcvik dobrovoľnej vojenskej prípravy začiatkom augusta nastúpilo 94 záujemcov (73 mužov a 21 žien), ktorých v piatok 4. augusta na slávnostnom nástupe v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine privítal minister obrany Peter Gajdoš spolu so zástupcom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Pavlom Mackom. S výcvikom zároveň v Martine začalo aj 217 budúcich profesionálnych vojakov.

Minister Gajdoš zdôraznil, že projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je jednou z priorít rezortu obrany, ako aj Slovenskej národnej strany, ktorej je nominantom. No zároveň priznal, že aj vzhľadom na výrazné motivačné faktory a zlepšenie podmienok očakával väčší počet záujemcov. „Som rád, že je tu dnes stojí viac ako dvojnásobok záujemcov, ako pred rokom, v rámci pilotného projektu, ale myslím, že sa musíme vážne zamyslieť nad tým, ako u mladých ľudí vzbudiť záujem o obranu krajiny. Pretože motivačné faktory boli tentokrát naozaj silné,“ povedal.

Zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Pavel Macko uviedol, že za 11 týždňov získajú vojaci DVP základné vojenské zručnosti a praktické návyky. „To, čo sa tu naučia, využijú určite aj v bežnom živote. Napríklad ak sa stane nejaká nehoda, budú pripravení pomôcť,“ vysvetlil. Po ukončení výcviku budú úspešní absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zaradení do záloh ozbrojených síl s možnosťou stať sa vojakmi aktívnych záloh alebo v prípade záujmu vstúpiť do Ozbrojených síl SR ako profesionálni vojaci, pričom už nebudú musieť absolvovať základný vojenský výcvik.

Nových 94 účastníkov dobrovoľnej prípravy čaká 11-týždňový výcvik, za ktorý dostanú viac ako 1100 eur. Tento príspevok sa v porovnaní s pilotným projektom navýšil o takmer trojnásobok v rámci legislatívneho procesu, kde jeho navýšenie presadil poslanecký klub Slovenskej národnej strany. Atraktívnejšie podmienky prilákali v rámci druhého ročníka projektu takmer 250 záujemcov, náročné podmienky splnilo 108 z nich.

Vojaci dobrovoľnej vojenskej prípravy získajú základy výcviku v ženijnej, spojovacej, taktickej, topografickej a zdravotnej príprave i v streľbách. Budú tiež lepšie fyzicky pripravení a psychicky viac odolní. Výcvik bude ukončený 18. októbra 2017 slávnostným vyradením úspešných absolventov.

S vojakmi DVP zároveň na základný vojenský výcvik v Martine nastúpili aj čakatelia, kadeti dôstojníckeho kurzu absolventov vysokých škôl a kadeti Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika. Ich výcvik bude trvať do 22. septembra 2017.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.