MENU

Slovenské civilné Delfiny

Delfin – pojem, ktorý pre leteckú odbornú, ale aj laickú verejnosť už takmer šesťdesiat rokov znamená veľmi veľa. Prvé prúdové lietadlo československej konštrukcie vzniklé pod vedením konštruktérov Ing. Karla Tomáša, Ing. Zdeňka Rubliča a Ing. Jana Vlčka a neskôr vyrábané v leteckých závodoch Aero Vodochody a SPP Let Kunovice. Desiatky tisíc hodín vo vzduchu, takmer polstoročie aktívnej služby v armádach, tisícky vďačných a spokojných pilotov a žiakov leteckého výcviku. Toľko len telegraficky o príbehu lietajúcej legendy vo výslužbe.

Aj dnes vôkol seba počúvame a hovoríme o type Aero L-29 Delfin mnoho – väčšinou už v minulom čase, no stále v pozitívach, s úsmevom, nadšením a hrdosťou. Nájde sa aj svetlá výnimka, dokonca priamo u nás na Slovensku, keď o tomto lietadle hovoríme pomerne často a takisto pozitívne, s nadšením a úsmevom, ale čo je najhlavnejšie, v prítomnom čase.

Príbeh súkromného prúdového lietadla na slovenskom nebi začala písať partia nadšencov a fanúšikov lietania, bývalých stíhacích pilotov Armády SR zastrešených firmou Slovenské krídla, s. r. o., niekedy okolo roku 2008. Vtedy ich spoločné úsilie bolo zamerané na kúpu, opravu a uvedenie do civilnej letovej prevádzky lietadla poháňaného prúdovým motorom. Už z prvého počutia náročný, nákladný a zdĺhavý proces ešte viac nakopol skupinku odhodlancov k odvážnemu kroku. Po čase rozhodovania, polemiky a úvah medzi viacerými možnosťami nakoniec padla voľba na L-29 Delfin.

Text a foto: Juraj Uhliar

Viac sa dočítate v časopise AeroHobby 3/2018, ktorý vyšiel 16. 5. 2018

Obsah AeroHobby 3/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.